ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ

αναβάθμιση-των-σχέσεων-με-το-ισραήλ-498506

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στο επίκεντρο των επαφών οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και η διεύρυνση της συνεργασίας, καθώς και οι ειρηνευτικές προσπάθειες στην περιοχή.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκίνησε της συνέντευξη Τύπου αστειευόμενος: «Ακόμα προσπαθούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα αν αυτό είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι, ή όχι, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν πάρα πολλά κοινά, κοινά που ξεκινούν από αρχές και αξίες, τα οποία υφίστανται εδώ και καιρό και βασίζονται στις αρχές και τις αξίες, που διδαχθήκαμε από έναν άλλο πολιτισμό προερχόμενο από την Ελλάδα».
Ο Μπ.Νετανιάχου χαιρέτισε την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, ανέφερε ότι τα θέματα τα οποία συζήτησαν δεν θα γινόταν να είναι διαφορετικά από την ειρηνευτική διαπραγμάτευση, την ειρήνευση στην περιοχή, την ειρήνη με τους γείτονες.
«Ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή. Είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος ήρθε να συμπληρώσει τα όσα, για πρώτη φορά, είχαμε συζητήσει σε μια κατά τύχη συνάντησή μας πριν από καιρό, σε ένα εστιατόριο της Μόσχας» είπε.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας στον τομέα της Οικονομίας, μέσα από τη διεύρυνση των υφιστάμενων σχέσεων στους τομείς της τεχνολογίας, της τεχνογνωσίας, του εμπορίου, της γεωργίας.
Για ακόμα μία φορά εξέφρασε την ανησυχία του για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και εξήρε τη στάση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, απέναντι στο ζήτημα αυτό.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε τον Ισραηλινό ομόλογό του για τη διάθεση υποστήριξης των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο την έξοδο από την οικονομική κρίση.
Εξήρε, δε, τους ισχυρούς δεσμούς και τις στενές σχέσεις, που έχουν αναπτυχθεί στο πέρασμα του χρόνου μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών.
Αναφέρθηκε και ο ίδιος στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε θέματα τουρισμού, γεωργίας, εμπορίου και τεχνολογίας.
Σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση στη λωρίδα της Γάζας, επαίνεσε την πρόσφατη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για χαλάρωση του αποκλεισμού, τονίζοντας, ωστόσο, ότι μια σειρά μέτρων από εδώ και έπειτα είναι απαραίτητα για την οριστική λύση του προβλήματος.
Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, εξέφρασε την ελπίδα, αλλά και την πεποίθηση, ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα οδηγήσουν σε απευθείας συνομιλίες στο προσεχές διάστημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου