ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Επί σκοπόν» οι συντάξεις και οι ομαδικές απολύσεις

επί-σκοπόν-οι-συντάξεις-και-οι-ομαδι-548645

«Αντίβαρα» τα αντισταθμιστικά μέτρα για τους ασθενέστερους συνταξιούχους και η επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, υπό προϋποθέσεις, εντός του 2018

«Ψαλίδι» σε βάθος 5ετίας στις καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω της σταδιακής περικοπής της «προσωπικής διαφοράς» (με βάση το ν. Κατρούγκαλου) και νέο καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις, θα υποχρεωθεί να προνομοθετήσει – έστω και με…αντίβαρα – η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τις δύο αυτές παρεμβάσεις ζήτησαν προκαταβολικά οι εκπρόσωποι των δανειστών αφήνοντας «ανοικτή» τη διαπραγμάτευση για το χρόνο και τον τρόπο επαναφοράς των κλαδικών συμβάσεων που επιδιώκει να «κερδίσει» η κυβέρνηση καθώς και για άλλες πτυχές του εργασιακού (απεργιακό νόμο, διαιτησία κ.α).

Ε. Αχτσιόγλου
Οι παρεμβάσεις στις συντάξεις, στα εργασιακά και, σε δεύτερο χρόνο, στα προνοιακά επιδόματα, συζητήθηκαν χθες, παρουσία της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε. Αχτσιόγλου, κατά την «επισκόπηση» των μέτρων που είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να «κλείσει» η δεύτερη αξιολόγηση. Οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών θέτουν ως προαπαιτούμενα:

  • Τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,5 δισ. έως 1,8 δισ. ευρώ, ανάλογα με την πορεία των εσόδων από τις εισφορές και των δαπανών για τις συντάξεις. Το βασικό σενάριο προβλέπει περικοπές από το 2019, στην καλύτερη περίπτωση, στις κύριες συντάξεις αφού θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός και έχουν αποτυπωθεί οι «προσωπικές διαφορές». Κάποιοι, ωστόσο, θέτουν θέμα μείωσης και των ποσών της εθνικής σύνταξης.
  • Την κατάργηση της κρατικού «βέτο» των ομαδικών απολύσεων και την καθιέρωση συστήματος ελέγχου με βάση καθορισμένα αντικειμενικά κριτήρια. Πίεση ασκείται και για την αύξηση του ορίου των επιτρεπόμενων απολύσεων πάνω από το 5%.
  • Τη διατήρηση του καθεστώτος νομοθέτησης του κατώτατου μισθού, την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών (δηλαδή «επέκταση υπό προϋποθέσεις») και αλλαγές στο συνδικαλιστικό – απεργιακό νόμο.
  • (imerisia.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου