ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φουντώνει το DEAL των τραπεζών

φουντώνει-το-deal-των-τραπεζών-851206

Διαδοχικές συναντήσεις με τους προέδρους της Αγροτικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Κλ. Παπαδόπουλο και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο, είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με αντικείμενο τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Στο επίκεντρο των επαφών είναι η πρόταση εξαγοράς που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς για την ΑΤΕ και το Τ.Τ και οι γενικότερες εξελίξεις που ενδέχεται να σηματοδοτήσει η πρωτοβουλία του κ. Μ. Σάλλα.

Πηγές από την Αγροτική Τράπεζα έλεγαν ότι παραμένει στο τραπέζι η πρόταση του κ. Πανταλάκη για τετραπλή συγχώνευση με το ΤΤ, την Τράπεζα Αττικής και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που εκτιμάται ότι θα δημιουργούσε ένα ισχυρό δημόσιο πυλώνα στον τραπεζικό κλάδο.

«Ας μη βιαζόμαστε, υποβλήθηκε μια πρόταση πραγματικά σημαντική, αλλά αυτό δε σημαίνει, σε καμιά περίπτωση μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα γίνει αποδεκτή. Μπορεί να εκτιμηθεί ότι δε μας συμφέρει», δήλωνε κυβερνητικός παράγοντας στα Νέα, διευκρινίζοντας τις κυβερνητικές προθέσεις.

Την επόμενη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στον ορισμό συμβούλων, με αντικείμενο την αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στον τραπεζικό κλάδο και ειδικότερα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, θα ζητηθεί η υποβολή προτάσεων σχετικά με τις πλέον ενδεδειγμένες κινήσεις όσον αφορά τις συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, είναι πιθανόν η όλη διαδικασία να έχει ξεκαθαρίσει προς τον Σεπτέμβριο.

Συνάντηση Κατσέλη με υπαλλήλους ΤΤ
Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, συναντήθηκε την Παρασκευή με το Σύλλογο Εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μετά από αίτημα των τελευταίων.

Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν την υπουργό για τη θέση του ΤΤ στην ελληνική αγορά και διατύπωσαν τη θέση τους για την πρόταση της Πειραιώς.

Η υπουργός συνέστησε στους εργαζομένους νηφαλιότητα, σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις, και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της με όρους διαφάνειας και με γνώμονα τόσο το δημόσιο συμφέρον, όσο και την βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο.
 

Εξελίξεις από το Σεπτέμβριο
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στον ορισμό συμβούλων, με αντικείμενο την αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στον τραπεζικό κλάδο και ειδικότερα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, θα ζητηθεί η υποβολή προτάσεων σχετικά με τις πλέον ενδεδειγμένες κινήσεις όσον αφορά τις συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες.

Για παράδειγμα, μπορεί να προταθούν ανά περίπτωση, συγχώνευση, πώληση μεριδίου, πώληση του συνόλου της συμμετοχής του Δημοσίου ή διεθνής διαγωνισμός.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, είναι πιθανόν η όλη διαδικασία να έχει ξεκαθαρίσει προς το Σεπτέμβριο.

Την Πέμπτη, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως η πρόταση της Πειραιώς για την εξαγορά των πακέτων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο σε ΤΤ και ΑΤΕ, θα εξεταστεί στο πλαίσιο των
προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά.
 

Ο αντίκτυπος στο εξωτερικό

Η πρόταση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς έκανε, όπως ήταν αναμενόμενο, τον γύρο του κόσμου και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τους ξένους οικονομικούς αναλυτές.

Αναφερόμενο στο σχέδιο Σάλλα, το Reuters έκανε λόγο για «ένα πρώτο βήμα στο χορό των συγχωνεύσεων», ενώ πιο επιφυλακτική εμφανίστηκε η “Wall Street Journal”, που χαρακτήρισε μεν την κίνηση σημαντική, αλλά τόνισε ότι «αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση των υπολοίπων τραπεζικών ομίλων».

Από την άλλη πλευρά, οι αρθρογράφοι του οικονομικού δικτύου Bloomberg υπογράμμισαν ότι «η επίτευξη του deal θα βοηθήσει σημαντικά την κυβέρνηση Παπανδρέου, εν όψει του δυσμενούς οικονομικού κλίματος που αντιμετωπίζει η χώρα».

Τελικός κριτής της πρότασης αυτής θα είναι η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, η οποία και θα αξιολογήσει διεξοδικά την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, που σύμφωνα με τον Μ. Σάλλα, θα αποφέρει στο ελληνικό Δημόσιο συνολικά 701 εκατ. ευρώ.
Ανατροπές
Κρίσιμες θεωρούνται οι αποφάσεις που καλείται να λάβει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι, εφόσον προχωρήσει η υπό εξέταση τριπλή συγχώνευση, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία με τη Εurobank, με δεδομένη τη βούληση των επικεφαλής της Αlpha Βank για διατήρηση της αυτόνομης πορείας της.
Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε από τη Εurobank ότι αναζητεί στρατηγικό εταίρο για την ανάπτυξη των εργασιών της στην πολωνική αγορά, με τις φήμες να μιλούν για συμφωνία της με την ΗSΒC, ενώ από την Τράπεζα Κύπρου έγινε γνωστό ότι προχωρεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 345 εκατ. ευρώ.
Αλλά ακόμα και αν δεν τελεσφορήσει η πρόταση του κ. Σάλλα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση των εξελίξεων.
Δε θα θεωρηθεί έκπληξη αν έλθουν και νέες προσφορές για το ΤΤ, από την Εθνική Τράπεζα ή την Eurobank, δεδομένου ότι κάθε μία ελέγχει το 6% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές των εμπλεκόμενων τραπεζών υπενθυμίζουν ότι για να ξεκαθαρίσει το τοπίο θα πρέπει το Δημόσιο να λάβει αποφάσεις για το ποσοστό που προτίθεται να πωλήσει στις δύο τράπεζες και στη συνέχεια να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο περί αποκρατικοποιήσεων διαδικασίες.
Η ΕΣΕΕ
Με αφορμή τις εξελίξεις που καταγράφονται στο ελληνικό τραπεζικό χάρτη με τις κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ τραπεζών, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: "Είναι βέβαιο ότι οι εν λόγω πρωτοβουλίες θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και θα τις καταστήσουν ισχυρότερες στο διεθνή ανταγωνισμό. Ελπίζουμε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις έχουν ως στόχο να σταματήσουν τον περαιτέρω ΄΄αφελληνισμό΄΄ του ελληνικού τραπεζικού συστήματος".

Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, είναι με ποιον τρόπο οι κινήσεις αυτές θα συμβάλλουν ώστε να διοχετευτεί η αναγκαία ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα στις ΜμΕ, οι οποίες βλέπουν τον τελευταίο καιρό τις συναλλαγές τους με τις τράπεζες να περιορίζονται μόνο στο σκέλος των υποχρεώσεων προς αυτές.

"Η ΕΣΕΕ ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει και να ενεργήσει γρήγορα, με την προϋπόθεση της διασφάλισης της διαφάνειας των διεργασιών και της εγγύησης της διατήρησης των εποπτικών ελέγχων, ώστε τα μεγάλα σχήματα που αναμένεται να προκύψουν από τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις να αυξήσουν τη ροή χρήματος στην αγορά" δήλωσε ο κ. Κορκίδης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου