ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό πακέτο για ασθενέστερους

κοινωνικό-πακέτο-για-ασθενέστερους-497980

Στοχευμένες παρεμβάσεις για την αναδιοργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών και των υποστηρικτικών δομών θα περιλαμβάνει το κοινωνικό πακέτο της κυβέρνησης, το οποίο ανέλαβαν να διαμορφώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί με εντολή του Γ. Παπανδρέου.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι, τα μέτρα να εξισορροπήσουν το δεύτερο κύμα δημοσιονομικών παρεμβάσεων που αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Οι κοινωνικές παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν σε τρεις δόσεις. Την 3η Σεπτεμβρίου, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και κατά τη κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2011.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει τις προτάσεις των άλλων υπουργείων, τις οποίες θα κοστολογήσει ως προς τη δημοσιονομική τους επίπτωση.
Εν συνεχεία, θα θέσει τις κοινωνικές παρεμβάσεις υπόψη του κλιμακίου των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξει προκαταρκτική συζήτηση για το θέμα, με το κλιμάκιο της τρόικας που θα επισκεφθεί την Ελλάδα στο διάστημα 24 Ιουλίου-6 Αυγούστου.
Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου έχει προϊδεάσει πως το κοινωνικό πακέτο δεν πρόκειται να έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, καθώς το ζητούμενο είναι η αναδιοργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών και των υποστηρικτικών δομών.
Οι προτάσεις που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση αφορούν στα εξής:
• Διπλασιασμό στον αριθμό των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά μέχρι 4 ετών μέχρι το τέλος της πρώτης τετραετίας και επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας τους.
• Οι μονογονεϊκές οικογένειες και κυρίως τα παιδιά άνεργων ανασφάλιστων ή μόνων μητέρων θα έχουν προτεραιότητα στους παιδικούς σταθμούς.
• Τη συμμετοχή παιδιών με αναπηρία στην προσχολική φύλαξη.
• Αλλαγές στο σύστημα των γονικών αδειών με στόχο την ουσιαστική διευκόλυνση των γονέων.
• Αναπροσαρμογή του επιδόματος απροστάτευτου παιδιού για την εξασφάλιση ενός ελάχιστα εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης του παιδιού.
• Δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας σε δημοτικό επίπεδο.
• Επέκταση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι» και ενίσχυση των υπηρεσιών της με επιπλέον ειδικότητες επαγγελματιών.
• Αύξηση των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
• Άμεση βελτίωση της ποιότητας της ιδρυματικής φροντίδας για τους ανήμπορους ηλικιωμένους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου