ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν τις προσπάθειες

οι-βρυξέλλες-αναγνωρίζουν-τις-προσπά-504114

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα σχόλια των αξιωματούχων των Βρυξελλών για την πορεία της εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και από την ανταπόκριση που είχε η έκδοση εξάμηνων έντοκων γραμματίων δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι το επιτόκιο δανεισμού που πέτυχε η Ελλάδα είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο δανεισμού που προβλέπεται στον κοινοτικό μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Υπογράμμισε δε, το γεγονός ότι μεταξύ άλλων ανταποκρίθηκαν και δέκα ξένες τράπεζες, κάτι που όπως είπε δεν ήταν αναμενόμενο για αυτού του είδους τις εκδόσεις ομολόγων.

Ο υπουργός άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ισχυροποιείται το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό το 2011, εκτίμηση που είχε εκφράσει και στο παρελθόν.

«Το γεγονός ότι η Moody’s υποβάθμισε την Πορτογαλία και εμείς πήγαμε καλά είναι ένα πάρα πολύ καλό σημάδι», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι θα προσυπέγραφε τη δήλωση της Λισαβώνας, με την οποία διαμαρτύρεται για την υποβάθμισή της.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε «βάσει της τάσης των αγορών» ότι αν η Ελλάδα είχε εκδώσει ομόλογα ενός έτους, το επιτόκιο θα ήταν 7%. «Θα βγούμε στις αγορές όταν κρίνουμε ότι μας συμφέρει», τόνισε.

Ικανοποιημένος -και προφανώς ανακουφισμένος- εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών για το γεγονός ότι αναγνωρίζονται από τους κοινοτικούς ιθύνοντες οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξυγιάνει την ελληνική οικονομία.

Όπως δήλωσε, το θέμα της ελληνικής οικονομίας συζητήθηκε για λίγο στο χθεσινό Συμβούλιο Eurogroup, κατά τη διάρκεια του οποίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα θετικά για την Ελλάδα πορίσματα της ενδιάμεσης έκθεσης των εμπειρογνωμόνων, που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Αθήνα.

Ο Γ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, στα όσα είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος αξιολόγησε θετικά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Συνεχίζοντας, ο Γ.Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι γύρω στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα. Το πόρισμα αυτής της επίσκεψης θα αποτελέσει τη βάση για την παροχή, περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, της δεύτερης δόσης του δανείου για το 2010, η οποία θα ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ.

Το Σεπτέμβριο ανοίγουν τα «κλειστά επαγγέλματα»

Ερωτηθείς για το πότε η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ο Γ.Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι τυπικά, και βάσει του μνημονίου οικονομικής πολιτικής που έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση, το θέμα πρέπει να δρομολογηθεί μέσα στο 2011, αλλά η κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.

Διαφωνεί η Ελλάδα με τις κυρώσεις για ανυπάκοους

Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα που απασχόλησαν τις Συνόδους του Eurogroup χθες και του Ecofin σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο των «27», υπάρχει μία καταρχήν πολιτική συμφωνία σχετικά με τον τρόπο παρακολούθησης των δημοσιονομικών εξελίξεων στα κράτη μέλη, τις κυρώσεις κατά των υπερχρεωμένων χωρών, την ενίσχυση της εποπτείας, καθώς και την έγκαιρη πρόληψη των δημοσιονομικών εκτροχιασμών.

Ωστόσο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε τη διαφωνία της Ελλάδας με ορισμένες από τις προτάσεις που κατατέθηκαν –κυρίως από γερμανικής πλευράς- στο Eurogroup και στο Εcofin, ως προς το βαθμό αυστηρότητας των κυρώσεων για τους «δημοσιονομικά απείθαρχους».

Όπως σημείωσε, παρά την καταρχήν πολιτική συμφωνία, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες ως προς το βαθμό «σκλήρυνσης» του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ερωτηθείς, ειδικότερα, για τις προτάσεις που έχει υποβάλει τις τελευταίες εβδομάδες η Γερμανία αναφορικά με την ενίσχυση των πολιτικών κυρώσεων, ο υπουργός δήλωσε ότι το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα σε βάθος, αλλά και ότι δε φαίνεται να συγκεντρώνει την αποδοχή της πλειονότητας των κρατών μελών της ΕΕ.

Ανάλογες δυσκολίες υπάρχουν και σε σχέση με τις οικονομικές κυρώσεις, ανέφερε ο Γ.Παπακωνσταντίνου, κυρίως δε αυτές που προβλέπουν πάγωμα κοινοτικών ενισχύσεων προς τις απείθαρχες δημοσιονομικώς χώρες.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την πρόταση της Επιτροπής για πάγωμα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων σε περίπτωση χωρών με υπερβολικό έλλειμμα ή χρέος, ο Γ.Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι η Ελλάδα διατηρεί επιφυλάξεις, διότι θεωρεί ότι οι όποιες προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι ισορροπημένες και να μπορούν να έχουν εφαρμογή χωρίς διάκριση στα 27 κράτη-μέλη και όχι σε ορισμένα .

Ως προς την πρόταση Σόιμπλε, για τη θεσμοθέτηση διαδικασίας ελεγχόμενης χρεοκοπίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι «καμία πρόταση ελεγχόμενης χρεοκοπίας δεν τρομάζει την Ελλάδα, αν η Ελλάδα εξακολουθήσει να κάνει αυτό που πρέπει».

Εξάλλου, αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε σήμερα στο Ecofin για τα «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο Γ.Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι υποβάλλονται σε τεστ συνολικά 91 ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και έξι ελληνικά, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 90% του συνόλου των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από τις πρωτεύουσες των κρατών-μελών, με ευθύνη των κεντρικών τραπεζών, στις 23 Ιουλίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου