ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτω 46% το έλλειμμα του προϋπολογισμού

κάτω-46-το-έλλειμμα-του-προϋπολογισμού-499206

Μείωση 46% στα 9,645 δισ. ευρώ σημείωσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του 2010, με τη δραστική μείωση των δαπανών να υπερσκελίζει την υστέρηση των εσόδων έναντι του ετήσιου στόχου, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών.

Βάσει του συνόλου των μέτρων, ο ετήσιος στόχος για τη μείωση του ελλείμματος είναι 39,5%.

«Σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο Ιανουάριου-Ιουνίου 2010, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 9.645 εκατ. ευρώ, από 17.866 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009, και περιορίστηκε κατά 46,0% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5% με βάση το σύνολο των μέτρων που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο σημειώνει ότι το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών, όσο και στην αύξηση των εσόδων, και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα του 2010.

Πάντως, τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%.

Οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 12,8% έναντι στόχου μείωσης κατά 5,5%.

Οι πρωτογενείς δαπάνες υποχώρησαν κατά 12,7% (έναντι στόχου μείωσης κατά 5,4%) και οι δαπάνες για τόκους κατά 13,3% (έναντι στόχου για αύξηση κατά 5,6%).

Το ίδιο διάστημα, οι επενδύσεις μειώθηκαν δραματικά, με τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων να υποχωρούν κατά 39,8% και τα έσοδά του κατά 40,2% σε ετήσια βάση.

Να σημειωθεί ότι το έλλειμμα αφορά την κεντρική κυβέρνηση και δε συμπεριλαμβάνει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και για το λόγο αυτό τα στοιχεία δεν προσφέρουν συνολική εικόνα.

 

Τετ-α-τετ με τους δανειστές

"Ευχάριστες εκπλήξεις" θα υποσχεθεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που μετέχει από χθες στις συνόδους Eurogroup και Ecofin.

Με τα στοιχεία για μείωση ρεκόρ (-40%) στο έλλειμμα και με το νέο ασφαλιστικό νόμο στις αποσκευές του, αλλά και έναν ακόμα -για το δημόσιο- "στα σκαριά", ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα επιχειρήσει να πείσει τους δανειστές μας πως "όλα πάνε καλά" και ότι η Ελλάδα βρίσκεται "πιο μπροστά" στους χρόνους από το Μνημόνιο.

Ήδη πάντως, διαφαίνεται πως ενδεχομένως να ακούσει και "γκρίνιες" για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, καθώς η Τρόικα μοιάζει … αλλεργική σε αυξήσεις μισθών –έστω και 1%- όπως προτείνουν από πλευράς των εργοδοτών οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εμπόρων και βιοτεχνών.

Η συζήτηση στο Eurogroup θα στραφεί και στο θέμα των τραπεζών. Εφόσον και οι πρώτες ενδείξεις από τα στρες-τεστ είναι ενθαρρυντικές για τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η Γερμανία θέλει να επαναφέρει την πρότασή της για επιβολή φόρου στις τραπεζικές εργασίες.

Τις επόμενες μέρες πάντως το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει το πρώτο βήμα για να μπορέσει να δανειστεί και πάλι από τις αγορές, έως και 5 δισεκατομμύρια, για πρώτη φορά μετά την υπογραφή του Μνημονίου.

Το ελληνικό Δημόσιο ετοιμάζεται να δανειστεί έως και 3 δισ. ευρώ –και άλλα τόσα την επόμενη βδομάδα- με έντοκα γραμμάτια μικρής διάρκειας, τρίμηνης ή εξάμηνης διάρκειας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου