ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στόχος να πέσει στο 7% το έλλειμμα

στόχος-να-πέσει-στο-7-το-έλλειμμα-502417

Σε μεγάλη μείωση του ελλείμματος ακόμη και κάτω από το 7% του ΑΕΠ στοχεύει πλέον το οικονομικό επιτελείο για το 2011. Αυτή θα βασιστεί σε δέσμη μέτρων η οποία περιλαμβάνεται στο μνημόνιο αλλά και αναθεώρηση του ΑΕΠ.

Με την άφιξη της «τρόικας» στα τέλη του τρέχοντος μήνα τίθενται επί τάπητος τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2011, καθώς και η νέα αναθεώρηση του ΑΕΠ πιθανότατα κατά 10%, η οποία θα… τρέξει από την επόμενη χρονιά και θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση ελλείμματος – χρέους.

Για το 2011 οι επιταγές του μνημονίου είναι συγκεκριμένες και θα συμπεριληφθούν όλες στον προϋπολογισμό. Οι νέοι φόροι προσεγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ και οι περικοπές δαπανών φθάνουν τα 2,15 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των άλλων προβλέπεται η μετάταξη του 30% των αγαθών και υπηρεσιών που σήμερα βρίσκονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό συντελεστή 23%. Πιθανότατα θα αλλάξουν συντελεστή και οι τιμές του θα πάρουν την ανηφόρα αναψυκτικά, χυμοί, ντελικατέσεν, ξηροί καρποί, εισιτήρια κινηματογράφων, συναυλιών κ.ά.

Επίσης, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών αλλά και η φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων.

Επιπρόσθετα, με την αναθεώρηση, για την οποία στο υπ. Οικονομικών υπογραμμίζουν πως θα γίνει σε ανοικτή γραμμή με τη Γιούροστατ, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 25 δισ. ευρώ επιδρώντας θετικά στη διαμόρφωση ελλείμματος και χρέους. Με δέσμη μέτρων πάνω από τα 7 δισ. ευρώ και την αναθεώρηση του ΑΕΠ θεωρείται βέβαιο πως το έλλειμμα θα υποχωρήσει πολύ χαμηλότερα από το 7,6% που τίθεται ως στόχος για το 2011 στο μνημόνιο. Οι τελευταίες προβλέψεις κάνουν λόγο για έλλειμμα κάτω από το 8% φέτος και κάτω από το 7% του χρόνου.

Αναθεώρηση του ΑΕΠ

Η διαδικασία αναθεώρησης του ΑΕΠ είχε ξεκινήσει… δειλά από πέρυσι, αλλά πλέον οι διαδικασίες για την ακριβή απογραφή του… πλούτου της χώρας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Τα βήματα θα γίνουν σε πλήρη συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές και η σχετική έκθεση εκτιμάται πως θα αποσταλεί στη Γιούροστατ για έγκριση έως τα τέλη του έτους.

Εκτιμάται πως η αναθεώρηση θα είναι της τάξης του 10% και θα αρχίσει να μετράει από το 2011.

Με την ένταξη στο ΑΕΠ τμημάτων της παραοικονομίας που αναδεικνύονται από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης, το κυνήγι της φοροδιαφυγής και το «κίνημα» των αποδείξεων, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να αυξηθεί, λογιστικά, επιδρώντας ευνοϊκά στους λόγους ελλείμματος και χρέους ως ποσοστό του. Μία ανοδική αναθεώρηση της τάξης του 10% θα προσθέσει περίπου 25 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ και θα οδηγήσει το έλλειμμα στο 6,9%, αντί 7,6% που είναι ο στόχος του μνημονίου για το 2011 και το χρέος στο 131,9% του ΑΕΠ αντί στόχου για 145,1%.

Ολα αυτά βέβαια χωρίς να ληφθεί υπόψη το ποσό των αναδρομικών εισφορών που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα στον κοινοτικό προϋπολογισμό ως πλουσιότερη χώρα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου