ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετική αξιολόγηση για τα ελλείμματα

θετική-αξιολόγηση-για-τα-ελλείμματα-501375

Ευθυγραμμισμένες «σε γενικές γραμμές» με το σενάριο και τις προσδοκίες της Κομισιόν βρίσκεται το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, όπως αναφέρει η ενδιάμεση έκθεση της τρόικας, επισημαίνοντας όμως τους κινδύνους που θέτει τόσο ο υψηλός πληθωρισμός όσο και τα σχετικά χαμηλότερα των προσδοκιών δημοσιονομικά έσοδα.
Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη στις Βρυξέλλες μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε η μικτή αντιπροσωπεία ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ στην Ελλάδα την περίοδο 14-17 Ιουνίου, οι μακροοικονομικές εξελίξεις βρίσκονται σε «γενικές γραμμές» ευθυγραμμισμένες με το σενάριο που περιγράφεται στο πρόγραμμα, αλλά στο θέμα του πληθωρισμού επισημαίνεται ότι οι προβολές στις τιμές θα πρέπει να επαναξιολογηθούν στο τέλος Ιουλίου με την ευκαιρία της πρώτης τριμηνιαίας εξέτασης.
Επίσης, η δημοσιονομική σταθεροποίηση εμφανίζει πρόοδο, κάτι που αποδεικνύεται από την εφαρμογή όλων των δημοσιονομικών μέτρων που ανακοινώθηκαν μέχρι το Μάρτιο και από την υιοθέτηση των μέτρων σταθεροποίησης που συμφωνήθηκαν στο Μνημόνιο.
Επισημαίνεται πάντως ότι τα κρατικά έσοδα κινούνται σχετικά κάτω από τους στόχους του προγράμματος και οι κρατικές δαπάνες έχουν μειωθεί περισσότερο από τους στόχους που έχουν τεθεί. Σε γενικές γραμμές η εκτέλεση του προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου έχει οδηγήσει σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Η Επιτροπή στην έκθεσή της επισημαίνει ωστόσο ότι οι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση εξακολουθούν να είναι εμφανείς και απαιτούν τη συνέχιση μιας αυστηρής εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής με την έμφαση να δίνεται κυρίως στον τομέα της υγείας όπου, όπως αναφέρει η Επιτροπή, η πρόοδος είναι περιορισμένη και οι διαθέσιμες πληροφορίες περιορισμένες.
Σύμφωνα με την έκθεση, διαπιστώνεται σημαντική πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημοσιονομικό τομέα όπως για παράδειγμα στην προετοιμασία του νόμου που αφορά τον προϋπολογισμό, τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί για τη δημιουργία ενιαίας αρχής πληρωμών για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα.
Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην προετοιμασία για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις εργασίες σε ένα ευρύ φάσμα και άλλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όπως είναι η μεταρρύθμιση της κεντρικής κυβέρνησης και ο νόμος για τη διαφάνεια στις δημόσιες δαπάνες. Επισημαίνεται ακόμη ότι έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στην προετοιμασία του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία Ταμείου Οικονομικής Σταθεροποίησης.
Τέλος η Επιτροπή αναφέρει ότι η πρώτη τριμηνιαία επίσκεψη της αντιπροσωπείας Επιτροπής, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, η εξέταση αυτή θα αποτελέσει την αποτίμηση της προόδου σε σχέση με τις απαιτήσεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και θα είναι η βάση για τις αποφάσεις που θα ληφθούν από το Eurogroup και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την εκταμίευση της δεύτερη δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου