ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιόδοξος για μείωση ελλείμματος στο 8,1%

αισιόδοξος-για-μείωση-ελλείμματος-στ-481884

Αισιόδοξος ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί στο 8,1% φέτος, εμφανίστηκε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας παράλληλα ότι ο κρατικός προϋπολογισμός το πρώτο εξάμηνο ήταν εντός των στόχων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων λιτότητας. «Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν νέα μέτρα. Τέλος, πλέον, με αυτή τη τρομολαγνεία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε και ενδεχομένως να ξεπεράσουμε τον στόχο μείωσης στο 8,1% το 2010», υποστήριξε.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου θα εισρεύσει η δεύτερη δόση του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ, ενώ μεταξύ 20 ή 26 Ιουλίου και 6 Αυγούστου θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα για έλεγχο το κλιμάκιο της τρόικας.

Ο υπουργός είπε ότι τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 7,1% στην περίοδο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου, ωστόσο προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι όσον αφορά τους στόχους για τα έσοδα παραμένουν.

Επίσης, ανέφερε ότι οι πρώτες ενδείξεις για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4% το 2010 είναι «υπερβολικά απαισιόδοξες».

«Έχουμε κάποιες πρώτες ενδείξεις που μας δείχνουν ότι η πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ κατά 4% ίσως είναι υπερβολικά απαισιόδοξη», σημείωσε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ακόμα ότι το νομοσχέδιο για την αγορά τυχερών παιχνιδιών θα βγει προς διαβούλευση εντός του Ιουλίου, λέγοντας ότι «θα είναι μία πραγματικά ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία».

Σχετικά με τους ημιυπαίθριους χώρους, είπε ότι δεν θα υπάρξει αναδρομική φορολόγηση και επισήμανε ότι η ασάφεια του νόμου οδήγησε ορισμένες εφορίες στη βεβαίωση σχετικών ποσών. Οι φόροι που βεβαιώθηκαν, «θα τεθούν στο αρχείο», υπογράμμισε.

Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών και η μετάταξη του 30% των αγαθών και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από το 11%, θα προβλέπονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και θα ισχύσουν από το 2011, είπε.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, δήλωσε ότι «θα αφήσουμε τους κοινωνικούς εταίρους στον ιδιωτικό τομέα να κάνουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, που θέλουμε να έχουν συγκράτηση μισθών».

Τέλος, ο υπουργός προανήγγειλε αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2011.
 

Αυξήσεις σε ΦΠΑ και αντικειμενικές αξίες το 2011
Νέα επέκταση του βασικού ΦΠΑ 23% σε προϊόντα και υπηρεσίες που φορολογούνται με συντελεστή 11% και αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, προαναγγέλλει για το 2011 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική.

Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής για την οποία έχει δεσμευθεί η χώρα στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ και αναμένεται να αποφέρουν επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

«Υπάρχουν μέτρα για το 2011, όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και η επέκταση του βασικού ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα έχουν χαμηλό συντελεστή», λέει ο υπουργός.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι έρχονται ανατροπές στον ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό, ενώ σύντομα θα δημοσιευθούν και νέες λίστες από το ΣΔΟΕ με «πολλά και μεγάλα ονόματα».
Παράλληλα, προαναγγέλλει νέες παρεμβάσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ τάσσεται, εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ των συνεργειών – συγχωνεύσεων στο τραπεζικό σύστημα.
Όσον αφορά στην ακρίβεια που πλήττει την αγορά, υπογραμμίζει ως αιτίες την έκτακτη επίπτωση της αύξησης των έμμεσων φόρων, αλλά και τα μόνιμα δομικά προβλήματα της αγοράς.

«Επικίνδυνα» τα ελληνικά ομόλογα
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έκθεση του CMA DataVision, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα βρέθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2010 στη δεύτερη θέση της κατάταξης κρατικών τίτλων βάσει κινδύνου.
Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονταν στην ένατη θέση της λίστας.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου Απριλίου – Ιουνίου, το κόστος ασφάλισης κρατικών ομολόγων έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) διογκώθηκε στις 1.003,4 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας ανήλθε στο 55,6%.
Στο Νο1 της κατάταξης βρέθηκε η Βενεζουέλα με τα CDS να ανέρχονται στις 1.305,7 μονάδες βάσης και τον κίνδυνο πτώχευσης στο 58,7%.
Η Ισλανδία και η Αίγυπτος βγήκαν από τη λίστα των δέκα πιο επικίνδυνων χωρών βάση του χρέους τους, ενώ στη λίστα εντάχθηκαν η Ρουμανία και η Βουλγαρία, λόγω της σημαντικής έκθεσης των ελληνικών τραπεζών σε αυτές τις χώρες.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου