ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποδαρικό με ακρίβεια κάνει ο Ιούλιος

ποδαρικό-με-ακρίβεια-κάνει-ο-ιούλιος-523761

Με αύξηση στους συντελεστές του ΦΠΑ και πλήθος ανατιμήσεων μπαίνει ο Ιούλιος. Ο κανονικός συντελεστής αυξάνεται από 21% σε 23%, ο μειωμένος από 10% σε 11% και ο χαμηλός από 5% σε 5,5%. Οι μειωμένοι συντελεστές οι οποίοι ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου από 15%, 7% και 4%, διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 16%, 8% και 4%.

Ετσι, αυξάνονται τα κόμιστρα των ταξί με την επιβολή ΦΠΑ 11%, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει η υποχρέωση της έκδοσης αποδείξεων.

Ακριβαίνει και το κόστος των καυσίμων, καθώς αυξάνεται ο ΦΠΑ- από 21% σε 23%. Τα πρατήρια καύσιμων είναι πλέον υποχρεωμένα να κόβουν αποδείξεις. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ για το 2010- Η πρώτη εφαρμόστηκε από τις 15 Μαρτίου.

Αύξηση του ΦΠΑ θα υπάρξει στα ποτά, τα τσιγάρα και σε άλλα είδη.

Διόδια

Από την Πέμπτη, επίσης, αυξάνεται το αντίτιμο των διοδίων στις Εθνικές Οδούς, ενώ αναπροσαρμόζεται και το αντίτιμο των διοδίων της Αττικής Οδού.

Η αναπροσαρμογή θα ισχύσει σε όλους τους σταθμούς διοδίων της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ στη διαδρομή Αθήνα- Θεσσαλονίκη, καθώς και σε όλους τους σταθμούς διοδίων της Ολυμπίας οδού (Ελευσίνα, Ισθμός, Ζευγολατιό, Ρίο, Ν. Πέραμος και Αγ. Θεόδωροι) και για τον άξονα Μωρέας Κορίνθου-Τρίπολης, ενώ παραμένει ως έχει μόνο το αντίτιμο του διοδίου για τα δίκυκλα.

Αυξήσεις 10 λεπτών για τα αυτοκίνητα θα ισχύουν και στα διόδια Μοσχοχωρίου και Λεπτοκαριάς στον οδικό άξονα Μαλιακός – Κλειδί Ημαθίας, ενώ στα διόδια στο Σπαθοβούνι η αύξηση 10 λεπτών θα ισχύσει μόνο για τα φορτηγά.

Πρεμιέρα ΦΠΑ

Από σήμερα ΦΠΑ θα υποχρεούνται να καταβάλλουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες, δικαστικοί επιμελητές, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Επέκταση θα γίνει επίσης σε καλλιτέχνες και συγγραφείς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σε ισχύ τίθεται ο λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων επαγγελματιών που φορολογούνταν τεκμαρτά όπως ταξί, περίπτερα, υποπράκτορες εφημερίδων και περιοδικών.

 

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου