ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι 180 δόσεις σε εφορία – ταμεία

μέχρι-180-δόσεις-σε-εφορία-ταμεία-617299

Σχέδιο νόμου που προβλέπει μέχρι και 180 δόσεις για την αποπληρωμή χρεών στο Δημόσιο, έρχεται άμεσα στη Βουλή, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Αγορά» υπογραμμίζοντας ότι οι δανειστές με την κυβέρνηση συμφώνησαν για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των οφειλών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Εκτός ρύθμισης θα μείνουν όσοι οφείλουν έως και 15.000 ευρώ στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα, όπως γράφει η εφημερίδα, ακόμη και σε 180 δόσεις, και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ, θα μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που χρωστούν στο Δημόσιο. Η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα λογίζονται ως διαφορετικοί πιστωτές. Αντίθετα, το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό δεν προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό δόσεων για οφειλές προς ιδιώτες.

Για να ενταχθεί κάποιος στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για χρέη του ως τις 31 Οκτωβρίου φέτος, θα υποστεί φορολογικό και περιουσιακό «στριπτίζ» (φορολογικές δηλώσεις, κατάλογος εργαζομένων και αμοιβές, ακίνητα, μερίσματα κ.ά.) σε βάθος πενταετίας, προκειμένου να αποκλειστούν από το «κούρεμα» χρεών οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις κατηγοριοποιούνται ως προς το μέγεθος, ανάλογα με τον τζίρο και το ύψος της οφειλής. Από τον μηχανισμό εξαιρούνται οι μικροοφειλέτες με χρέη έως 15.000 ευρώ, αλλά και όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις υπαγωγής στους νόμους Κατσέλη και Δένδια ή στον Πτωχευτικό Κώδικα.

Προβλέπεται, επίσης, ότι θα βγαίνουν εκτός ρύθμισης όσοι δεν καταβάλουν τρεις διαδοχικές ή πέντε συνολικά δόσεις σε έναν χρόνο, καθώς και όσοι αμελήσουν να υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ ή δημιουργήσουν νέα χρέη στο Δημόσιο και δεν τα ρυθμίσουν.

Το Δημόσιο θα συμμετέχει ως πιστωτής στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ). Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει παραδώσει στο κουαρτέτο το οικονομικό επιτελείο, δε θα επιτρέπεται η διαγραφή βασικής οφειλής που αφορά φόρο προστιθέμενης αξίας, παρακρατούμενους φόρους, ποσά από καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου, ανακτήσεις κρατικών ενισχύσεων λόγω παραβίασης των σχετικών διατάξεων της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) και κοινοτικούς δασμούς.

Ως «βασική οφειλή» στο Δημόσιο καθορίζεται το ποσό της οφειλής που αρχικά βεβαιώθηκε, χωρίς τους τόκους ή τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που την επιβαρύνουν, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί, από τον χρόνο καταχώρησης της οφειλής στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων έως την επικύρωση της σύμβασης αναδιάρθρωσης.

Ως «διαγραφή» νοείται η διαγραφή βασικής οφειλής, καθώς και η απαλλαγή από τόκους, προσαυξήσεις ή πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής. Τέλος, ως «προσαυξήσεις» ή «τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής» νοούνται οι προσαυξήσεις ή οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής όπως έχουν διαμορφωθεί την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου