ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεστ αξιοπιστίας για την οικονομία

τεστ-αξιοπιστίας-για-την-οικονομία-505336

Στην έκδοση Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση στα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, στο Reuters. "Η Ελλάδα θα βγει στα μέσα Ιουλίου εκδίδοντας Έντοκα Γραμμάτια του Δημοσίου 3, 6 και 12 εβδομάδων", είπε χαρακτηριστικά.
Τον Ιούλιο λήγουν ΕΓΔ συνολικής αξίας 4,56 δισ. ευρώ (2,16 δισ. ευρώ σε 12μηνα και 6μηνα στις 16 Ιουλίου και 2,4 δισ. διάρκειας 13 εβδομάδων στις 23 Ιουλίου).
Βάσει του μνημονίου η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να εκδίδει Έντοκα Γραμμάτια του Δημοσίου, ωστόσο δεν αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση τίτλων μεγαλύτερης διάρκειας πριν το 2012.
"Η κυβέρνηση ακολουθεί έναν δανειακό δρόμο. Καλύπτουμε τις δανειακές μας ανάγκες, έτσι όπως τις έχουμε ρυθμίσει και εάν κριθεί απαραίτητο, όταν κριθεί απαραίτητο και είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, θα δει και τα επόμενα βήματα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν πρόκειται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε έκδοση έντοκου γραμματίου τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας το επόμενο διάστημα.

Financial Times
Η κίνηση αυτή είχε προαναγγελθεί σε δημοσίευμα των Financial Times, όπου ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π. Χριστοδούλου, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα κάνει απόπειρα να επιστρέψει στις αγορές. Ο ίδιος τόνισε ότι "στόχος μας η έκδοση 3μηνων, 6μηνων και 12μηνων εντόκων γραμματίων τον Ιούλιο".
Η εφημερίδα αναφέρει: "Η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν εγκρίνει δύο ακόμη δόσεις του δανείου προς την χώρα τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο στα πλαίσια της συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας με το ποσό των 110 δισ. ευρώ".
Η εφημερίδα φιλοξενεί τις εκτιμήσεις αναλυτών και χρηματιστών, οι οποίοι θεωρούν ότι το μεγάλο τεστ είναι πόσο υψηλό επιτόκιο θα κληθεί να πληρώσει η Αθήνα, προκειμένου να προσελκύσει αγοραστές.
"Ιδιαίτερα υψηλό premium θα αποτελέσει συναγερμό για τους επενδυτές και θα πλήξει την εμπιστοσύνη", λένε χαρακτηριστικά.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου