ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαχαίρι έως και 50% στο ΕΚΑΣ για 250.000 δικαιούχους από τον Ιανουάριο

μαχαίρι-έως-και-50-στο-εκασ-για-250-000-δικαιού-624690

Περικοπή έως και 50% θα υποστεί το ΕΚΑΣ για όσους δικαιούχους θα συνεχίσουν να το εισπράττουν το 2017.

Η σχετική υπουργική απόφαση, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου εργασίας θα εκδοθεί σε λίγες ημέρες. Ωστόσο δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν η περικοπή θα γίνει εμφανής από τις συντάξεις του Ιανουαρίου που θα δοθούν στις 22 Δεκεμβρίου (προκειμένου να μην συσσωρεύονται αναδρομικά) ή εάν οι μειώσεις θα γίνουν αισθητές τον Ιανουάριο.

Τα «θύματα» της νέας σφαγής ανέρχονται σε περίπου 250.000.

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι πρέπει να εκδοθεί άμεσα η απόφαση για μείωση των δαπανών ΕΚΑΣ κατά 430 εκατ. ευρώ το 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες για να βγει ο λογαριασμός, το μαχαίρι πρέπει να μπει βαθιά στα καταβαλλόμενα επιδόματα 115-230 ευρώ, προκειμένου να μην συρρικνωθεί δραματικά ο αριθμός των δικαιούχων, όπως έγινε φέτος με αποτέλεσμα να προκληθεί κοινωνικός αναβρασμός. Έτσι για παράδειγμα το επίδομα των 230 ευρώ θα μειωθεί στα 138 ευρώ και το επίδομα των 172 ευρώ θα μειωθεί στα 111 ευρώ.

Οι θεσμοί στη συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι με τον υφυπουργό κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Τάσο Πετρόπουλο παρέμειναν δύσπιστοι ακόμα και για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ από την 1/1/2017. Ο υφυπουργός προσπαθούσε να τους πείσει ότι απαιτείται ένα μεταβατικό διάστημα προκειμένου να μην επικρατήσει αλαλούμ αλλά άμεσα θα επιτευχθούν εξοικονομήσεις από τα κτίρια που θα ξενοικιαστούν και την απλοποίηση των διαδικασιών.

Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εκδοθεί όσες εγκύκλιοι απαιτούνται για τις νέες εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών.

Τίποτα νεώτερο ωστόσο δεν ακούγεται για την εγκύκλιο που θα αποσαφηνίζει τον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων με βάση τον ασφαλιστικό βίο από το 2002 και μετά και η οποία έχει κολλήσει εδώ και μήνες στην ΕΛΣΤΑΤ.

(protothema.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου