ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ιδιώτες το μάνατζμεντ επιχειρήσεων

σε-ιδιώτες-το-μάνατζμεντ-επιχειρήσεω-851206

Τη λύση της εκχώρησης του μάνατζμεντ σε ιδιώτες -έστω και για ορισμένο χρόνο- εταιρειών όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, για τις οποίες έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον, προκρίνει πλέον η κυβέρνηση.
Επίσης, στο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση κατάρτισης θέση έχουν λάβει και τραπεζικοί όμιλοι του Δημοσίου όπως η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξελίξεις στο μέτωπο των τραπεζών αναμένονται εντός του φθινοπώρου, διάστημα κατά το οποίο θα έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων.
Αλλωστε, από τον Σεπτέμβριο και μετά στην αγορά αναμένουν σημαντικές ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο.
Αυτή την περίοδο στην ειδική γραμματεία αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών εξειδικεύεται το τριετές σχέδιο αποκρατικοποιήσεων το οποίο είχε εγκριθεί στις βασικές του αρχές από το υπουργικό συμβούλιο.
Πιο αναλυτικά, το οικονομικό επιτελείο επιλέγει την εκχώρηση του μάνατζμεντ σε εταιρείες όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ιδιαιτερότητα του σχεδίου είναι πως το μάνατζμεντ θα εκχωρηθεί για ορισμένο χρόνο, για παράδειγμα για 30 έτη σε συνδυασμό με την πώληση από την πλευρά του Δημοσίου ποσοστού της εταιρείας. Ηδη, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως προτίθεται να πουλήσει το 10% της ΕΥΔΑΠ και το 23% της ΕΥΑΘ.
 

Πλεονεκτήματα
Η προτεινόμενη λύση θεωρείται πως συγκεντρώνει σειρά πλεονεκτημάτων, αφού θα διασφαλίσει αφενός επενδυτικό ενδιαφέρον, που δεν θα εκδηλωνόταν αν το Δημόσιο έμενε απλώς στην πώληση ποσοστού, και παράλληλα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη σε πολιτικό επίπεδο αφού η εκχώρηση της διαχείρισης θα γίνεται για ορισμένο μόνο χρόνο.
Επιπρόσθετα, στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν εξελίξεις και στις τράπεζες ακόμη και εντός του έτους. Σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το 77% της ΑΤΕ και το σύνολο έμμεσα ή άμεσα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προέτρεψε την Πέμπτη τις ιδιωτικές τράπεζες να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα για μεγάλες κινήσεις», ενώ πρόσφατα είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των ποσοστών του Δημοσίου στις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες.
Αν το Δημόσιο κάνει κίνηση θα πυροδοτήσει ντόμινο εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου