ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάλι στην αγορά σε αναζήτηση δανείου

πάλι-στην-αγορά-σε-αναζήτηση-δανείου-504541

Στις αγορές επιστρέφει τον Ιούλιο το Ελληνικό Δημόσιο για την αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου.
Αν και το Ελληνικό Δημόσιο έχει την ρευστότητα για να καλύψει τις εν λόγω εκδόσεις συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι αφενός να βολιδοσκοπήσει τις αγορές, αφετέρου να δείξει πως ακόμη και σήμερα έχει τη δυνατότητα να δανείζεται. Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στη διαμόρφωση του επιτοκίου των εντόκων και στο βαθμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές.
Ειδικότερα, τον Ιούλιο λήγουν έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας (έκδοσης Απριλίου 2010) ύψους 2,4 δισ. ευρώ, έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας (έκδοσης Ιανουαρίου 2010) το ύψος των οποίων είναι 1,28 δισ. ευρώ και έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας (έκδοσης Ιουλίου 2009) το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 1,12 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως στη δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων γραμματίων που διενήργησε ο ΟΔΔΗΧ στις 20 Απριλίου το Δημόσιο άντλησε 1,95 δισ. ευρώ, καταβάλλοντας επιτόκιο 3,65%, όταν στην αντίστοιχη δημοπρασία του Ιανουαρίου είχε δανειστεί με 1,67%. Στις 20 Απριλίου η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ήταν στις 489 μονάδες βάσης. Σήμερα, Τετάρτη, κινείται στις 711 μονάδες βάσης, γεγονός που καταδεικνύει πως υπό τις παρούσες συνθήκες ενδεχόμενος βραχυπρόθεσμος δανεισμός του Δημοσίου από τις αγορές θα γινόταν με υψηλό κόστος.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, δημοπρασία εντόκων γραμματίων τον Ιούλιο θα ήταν καλοδεχούμενη. Όπως εξηγούν το Δημόσιο άντλησε περίπου 3,5 δισ. ευρώ τον προηγούμενο Απρίλιο μέσω εντόκων, εν μέσω αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Σήμερα που η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί και η εξόφληση είναι διασφαλισμένη, η έκδοση θα συγκέντρωνε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Δεν αποκλείουν μεγάλο μέρος των εντόκων να απορροφηθεί από τις ελληνικές τράπεζες σε χαμηλότερα επιτόκια από τα επικρατούντα στην αγορά, κατά τα πρότυπα των δημοπρασιών του Απριλίου, ώστε να αποθαρρύνουν στροφή των αποταμιευτών προς τα έντοκα. Με τη σειρά τους αυτές θα μπορούσαν να αναχρηματοδοτήσουν τα έντοκα μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με επιτόκιο 1%, κερδίζοντας τη διαφορά.
Οι ίδιοι προειδοποιούν ότι η ζήτηση από το εξωτερικό ενδεχομένως να μην είναι τόσο ισχυρή, ώστε να απορροφήσει την προσφορά των εντόκων που πιθανόν να ανέλθει κοντά στα 5 δισ. ευρώ, εκτός και αν βρεθεί κάποιος τρόπος μέρος των εντόκων να καταλήξει σε κρατικές τράπεζες άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου