ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία για μικρότερη ύφεση το 2010

αισιοδοξία-για-μικρότερη-ύφεση-το-2010-454315

Σε ασκήσεις επί χάρτου επιδίδεται τις τελευταίες μέρες το οικονομικό επιτελείο, που βλέπει ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να καταγραφεί μικρότερη ύφεση απ’ ό, τι προβλέπεται για φέτος. Την ίδια αντίληψη φαίνεται να έχει πλέον και η τρόικα, εκπρόσωποι της οποίας εξέτασαν τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους και έφυγαν από την Αθήνα με την αίσθηση ότι ενδεχομένως η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2010 να είναι ελαφρώς μικρότερη απ’ ό, τι οι ίδιοι έχουν εκτιμήσει.
Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η πρόβλεψη για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4% φέτος είναι πλέον ένα «πολύ απαισιόδοξο σενάριο». Επισήμως, βέβαια, είναι νωρίς ακόμα για να αναθεωρηθεί η εκτίμηση αυτή. Ανεπισήμως, όμως, τα ίδια στελέχη σημειώνουν πως θα ήταν «μάλλον καλύτερη» αποτύπωση της πραγματικότητας ένας στόχος για ύφεση μεταξύ του 3% και 3,5%.
Σε κάθε περίπτωση, η οικονομική δραστηριότητα του δεύτερου και τρίτου τριμήνου του 2010 θα είναι χειρότερη από αυτήν του πρώτου, ενώ στο υπουργείο θεωρούν ότι στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, η κατάσταση θα εξομαλυνθεί με δεδομένο ότι «δεν θα έχουμε άλλα μέτρα, όπως όλα δείχνουν». Οι λόγοι για τους οποίους το οικονομικό επιτελείο αναμένει επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου είναι κυρίως δύο και «χτυπούν» στην ιδιωτική κατανάλωση:
1. Φόροι. Στο διάστημα αυτό αναμένεται να ενσωματωθεί πλήρως στην αγορά και η δεύτερη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ. Μέχρι τον Μάρτιο (οπότε και τελειώνει το πρώτο τρίμηνο του έτους) δεν είχε περάσει ούτε η πρώτη και φυσικά ούτε και η δεύτερη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ. Σε συνδυασμό και με την ενσωμάτωση των τελευταίων αυξήσεων των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα που ανακοινώθηκαν τον Μάιο, εκτιμάται ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα περιοριστεί αρκετά στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2010.
2. Μειώσεις μισθών. Επί της ουσίας, οι μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές στην τσέπη τους από τον Απρίλιο και μετά, οπότε και περικόπηκε αναδρομικά το δώρο του Πάσχα, θα περικοπεί το επίδομα αδείας και θα γίνουν αναδρομικά και οι μειώσεις στα υπόλοιπα επιδόματα. Ετσι, στο υπουργείο εκτιμούν ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην κατανάλωση των μηνών του καλοκαιριού κυρίως.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κάποιοι δείκτες που δημιουργούν αισιοδοξία. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο κατά 1,5%, αλλά το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι καταγράφηκε ο τζίρος που έγινε στην αγορά, λόγω της εφαρμογής του μέτρου των αποδείξεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου