ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κανονικά η δεύτερη δόση χωρίς πρόσθετα μέτρα

κανονικά-η-δεύτερη-δόση-χωρίς-πρόσθετ-458609

Αισιόδοξος ότι θα εκταμιευτεί κανονικά το Σεπτέμβριο και η δεύτερη δόση του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ χωρίς να χρειαστεί να παρθούν άλλα έκτακτα μέτρα εμφανίστηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.
«Είναι δεδομένο και σίγουρο ότι βρισκόμαστε στο στόχο μας σε επίπεδο 5μηνου για τη δημοσιονομική εξυγίανση, υπάρχει θετική αξιολόγηση και αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας θα πάρει κανονικά το Σεπτέμβριο τη δεύτερη δόση του δανείου ύψους 9 δισ. χωρίς να χρειαστεί να επιβληθούν άλλα έκτακτα μέτρα», διαβεβαίωσε ο κ. Σαχινίδης.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαδημούλης αντέτεινε ότι δεν υπάρχει νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών οικονομικών και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η ωραία εικόνα που παρουσιάζει σε σχέση με τα ελλείμματα οφείλεται σε τεχνικές λογιστικές, όπως η καθυστέρηση και η στάση πληρωμών του Δημοσίου.
Υποστήριξε ακόμα ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση σε ό,τι αφορά τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς, όπως είπε, το κράτος έχει εισπράξει 19,7 δισ. ευρώ από 21 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος.
«Μέχρι τώρα μόνο τα υποζύγια πληρώνουν λόγω των μέτρων που επιβάλατε με το μνημόνιο σε συνεργασία με την τρόικα. Δεσμευτείτε ότι δεν θα πάρετε άλλα μέτρα και τολμήστε να φέρετε στη Βουλή αυτό το άθλιο Προεδρικό Διάταγμα για τις αποζημιώσεις. Αυτό το προκλητικό και χυδαίο ΠΔ, και μην πείτε "ας πρόσεχαν τι ψήφιζαν το Μάιο", όπως λέει ο κ. Λοβέρδος», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδημούλης.
«Ο στόχος για το 8,1% επιτεύχθηκε στο πρώτο 5μηνο, και είμαστε εντός των ορίων σε ό,τι αφορά τις περικοπές δαπανών. Αυτό σηματοδοτεί ότι η κυβέρνηση πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ελέγξει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Έχει καταφέρει λοιπόν να ελέγξει την εκτέλεση του προϋπολογισμού και να έχουμε ένα πετυχημένο πεντάμηνο», ανταπάντησε ο κ. Σαχινίδης και συμπλήρωσε:
«Είναι δεδομένο ότι υπάρχει θετική αξιολόγηση για τη χώρα μας και αυτό σημαίνει εκταμίευση της δεύτερης δόσης δανείου χωρίς να συντρέχει λόγος νέων πρόσθετων μέτρων».
Ακόμα, ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι έχει αντιμετωπιστεί δραστικά η φοροδιαφυγή και ότι τα έσοδα του κράτους είναι σε ικανοποιητικό βαθμό αλλά δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί ακριβώς, καθώς τα μέτρα άρχισαν να εφαρμόζονται από τον Απρίλιο, ενώ σημείωσε ότι μόνο από την επιστροφή του ΦΠΑ το Μάιο, διπλασιάστηκε το ποσό είσπραξης σε σχέση με τον Απρίλιο, φτάνοντας έτσι από 225 εκατ. στα 450 εκατ. ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου