ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μέτρα και τα επόμενα χρόνια

νέα-μέτρα-και-τα-επόμενα-χρόνια-505428

Ετοιμότητα για νέα μέτρα τα επόμενα χρόνια ζητά η Κομισιόν από την Ελλάδα, αναφέροντας σε έκθεσή της ως μοναδική βιώσιμη λύση για τις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες τη «βίαιη» δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία θα βασίζεται όμως στις περικοπές δαπανών.
Για φέτος, σημειώνει η έκθεση της Κομισιόν, τα μέτρα της Ελλάδας για το έλλειμμα βασίζονται περισσότερο στην αύξηση των εσόδων παρά τη μείωση των δαπανών.
Η έκθεση εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ το 2011. Την ίδια χρονιά, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας εκτιμάται ότι θα πλησιάσει το 120% του ΑΕΠ, του Βελγίου θα αγγίξει το 100%, της Πορτογαλίας θα ξεπεράσει το 90% και της Γαλλίας θα αγγίξει το 90%.
Η Κομισιόν, σημειώνει η έκθεση, θεωρεί όμως προτιμότερη μία σταδιακή προσαρμογή που βασίζεται σε περικοπές δαπανών από μία «βίαιη» προσαρμογή που βασίζεται στην αύξηση των εσόδων. Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει ότι για τις χώρες με χαμηλό επίπεδο εσόδων, η προσαρμογή που βασίζεται στην αύξηση των κρατικών εσόδων, κυρίως μέσω αύξησης του ΦΠΑ και του φόρου ιδιοκτησίας, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική.
Σχετικά με την Ελλάδα, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι, βάσει του προγράμματος σταθερότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, το δημόσιο έλλειμμα της χώρας θα μειωθεί το 2010 στο 9,3% του ΑΕΠ, ενώ αν δεν υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, το έλλειμμα θα ξανανέβει στο 9,9% του ΑΕΠ το 2011. Με άλλα λόγια, η Επιτροπή αναφέρει ότι στην υποθετική περίπτωση που ο προϋπολογισμός του 2011 είχε ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με τον προϋπολογισμό του 2010, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα εμφάνιζε αύξηση κατά 0,6%.
Τα ελληνικά μέτρα για τα επόμενα χρόνια, υποστηρίζει η έκθεση, θα πρέπει να είναι περισσότερο ισορροπημένα. Τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής όμως για το 2011, το 2012 και το 2013, σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν είναι αρκετά λεπτομερή και επισημαίνει τον κίνδυνο από ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην αυστηρή εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει τον κίνδυνο που ενέχει η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2010, δεδομένου ότι αυτή, σε μεγάλο βαθμό, βασίζεται στη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και κυρίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Έτσι, αναφέρει η έκθεση, «δεν αρκεί μόνο η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας, αλλά και η ετοιμότητα της χώρας να λάβει πρόσθετα μέτρα αν κριθεί απαραίτητο».

Καταλήγοντας, η έκθεση της Επιτροπής σημειώνει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, και το οποίο συνοδεύεται από την αύξηση των δαπανών για συντάξεις, επηρεάζει αρνητικά την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου