ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει

η-ελλάδα-δεν-θα-χρεοκοπήσει-458609

Την εγκατάλειψη της κακοδιαχείρισης της προηγούμενης κυβέρνησης και την πλήρη αναδόμηση της οικονομίας, ως καθήκον, καθώς και την ανάγκη επένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο και ύπαρξης του κοινωνικού κράτους, τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε μακρά συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της έγκυρης αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ», διαβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα δεν κινδυνεύει πλέον από χρεοκοπία.
Στην ολοσέλιδη (μεγάλου σχήματος) συνέντευξή του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος χθες βράδυ επευφημήθηκε από εκατοντάδες κορυφαίους εκπροσώπους διεθνών τραπεζικών και χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, ως κεντρικός εισηγητής στο εαρινό συνέδριο του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικών στη Βιέννη, ζητά από την Ευρώπη να μην προβεί σε εξοντωτικές οικονομίες, αλλά να επενδύσει για την ανάπτυξή της και, προκειμένου να αποκτήσει πόρους, να θεσπίσει φόρους χρηματοοικονομικών συναλλαγών και να προχωρήσει στην έκδοση Ευρωομολόγων.
Αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ο πρωθυπουργός τονίζει πως η Ελλάδα διαθέτει προϊόντα για εξειδικευμένες αγορές -μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον τουρισμό, στη γεωργία, στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- αλλά και με τον μεγάλο αριθμό άριστα εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού, δυνατότητες που άφησαν ανεκμετάλλευτες και δεν επένδυσαν σε αυτές, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προκαλώντας πολλά χρέη χωρίς τη δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας.
Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα για να αποτραπεί η απειλή κινδύνου απώλειας της δουλειάς, της σύνταξής τους και του ευρώ, με την οποία ζουν εδώ και οκτώ μήνες οι Έλληνες που ταράζονται από φημολογίες και φόβους».
Σημειώνει την ανάγκη πως, πέρα από τις μειώσεις στη δημόσια διοίκηση και στα χρέη σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να εξεταστούν οι δυνατότητες επενδύσεων από την Ευρώπη και να αναδειχθεί ο φυσικός πλούτος. Ο ίδιος, δε, συζήτησε με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, την επιβολή φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών, φόρου εκπομπής ρύπων, την εισαγωγή euro-bonds ως ευρωπαϊκή πηγή εσόδων για υποδομές και εκπαίδευση, αλλά και τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τις τράπεζες, προκειμένου αυτές να αρχίσουν πάλι να επενδύουν.
Επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει ότι, κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ευρώπη αντέδρασε γρήγορα και συνεργάστηκε, «η ιδέα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι πραγματική και ήταν πολύ βασικό να γίνει αυτό ορατό, καθώς πολλές διακυμάνσεις οφείλονταν στον ισχυρισμό ότι η Ευρώπη δεν ήταν ικανή να αντιδράσει».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την άποψη πως μέσα στους περασμένους μήνες υπήρξε πληθώρα δυσκολιών, αλλά η περίοδος των αποφάσεων για τη λιτότητα ήταν η σκληρότερη. «Όμως, από την άλλη πλευρά, ορισμένες φορές απαιτείται η λήψη δύσκολων αποφάσεων», λέει.
Η συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στη «Ντερ Στάνταρντ» συνοδεύεται από βιογραφικό και φωτογραφία του, στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας καθώς και από διάφορες επισημάνσεις από την πλευρά των δύο συντακτών της εφημερίδας, όπως για τα προβλήματα με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι οι Σοσιαλιστές αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση και τα γεγονότα, που επακολούθησαν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου