ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέρμα στις πρόσθετες χρηματοδοτήσεις

τέρμα-στις-πρόσθετες-χρηματοδοτήσει-851206

Τέλος τα πρόσθετα κονδύλια από τον προϋπολογισμό. «Αν δεν σας επαρκεί η εγκεκριμένη χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές σας ανάγκες, προχωρήστε σε καλύτερη διαχείριση των εσόδων και ρευστοποιήστε περιουσιακά στοιχεία (π.χ. ομόλογα ή ακίνητα)» είναι το μήνυμα του υπουργείου Οικονομικών.
Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα έχει στείλει το οικονομικό επιτελείο σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Και αυτό, καθώς από την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας έχει διαπιστωθεί ότι η γενική κυβέρνηση γεννά μεγάλα ελλείμματα, μέσω των οποίων κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η πιστή εκτέλεσή του.
Με τους ελεγκτές του ΔΝΤ και της ΕΕ να καταφθάνουν στην Αθήνα, στις 14 του μήνα, το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται αποφασισμένο να κλείσει τη… γραμμή χρηματοδότησης, ώστε να δείξει ότι οι επιταγές του μνημονίου τηρούνται κατά γράμμα.
Οπως λένε πηγές του υπουργείου, στο σκέλος των εσόδων, παρά τα προβλήματα στην αγορά, η εικόνα είναι, τηρουμένων των αναλογιών, ικανοποιητική, καθώς το 5μηνο η αύξηση των φορολογικών εσόδων προσέγγισε το 8%. Στον αντίποδα, όμως, τονίζουν πως πρέπει πάση θυσία να περιοριστούν οι δαπάνες των φορέων της γενικής κυβέρνησης στα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Προσθέτουν, πάντως, ότι αν ένα ασφαλιστικό ταμείο φτάσει στο σημείο να μην είναι σε θέση να καταβάλει συντάξεις, τότε θα εγκριθεί επιπλέον κονδύλι, το ισόποσο του οποίου θα κοπεί από άλλον κωδικό του προϋπολογισμού.
Το υπουργείο για την καλύτερη διαχείριση των δαπανών θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του μήνα -πιθανότατα αφ’ ότου συζητηθεί με τα στελέχη της τρόικας- νομοσχέδιο για την εισαγωγή του δημοσιονομικού κανόνα. Σύμφωνα με τον κανόνα, θα προβλέπεται αυτόματη επαναφορά των δαπανών, του ελλείμματος και του χρέους εντός των εκάστοτε στόχων.
Επί της ουσίας πρόκειται για ένα αυτόματο σύστημα τιθάσευσης του ελλείμματος και των δαπανών τόσο του στενού δημόσιου τομέα όσο και της γενικής κυβέρνησης.

Δημοσίευση στοιχείων

Μάλιστα στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί και διάταξη με την οποία θα γίνεται υποχρεωτική η μηνιαία δημοσίευση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) έγκαιρων, στατιστικών στοιχείων σε ταμειακή βάση για τα έσοδα, τις δαπάνες και τη χρηματοδότηση του κράτους, καθώς και για τις εκκρεμείς δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Με τη διάταξη αυτή θα υποχρεωθούν οι οργανισμοί της γενικής κυβέρνησης να ενημερώνουν κάθε μήνα το ΓΛΚ για την πορεία των οικονομικών τους στοιχείων και πιστεύεται ότι αυτό θα συμβάλει στη συγκράτηση των εξόδων τους.
Με τον δημοσιονομικό κανόνα θα ορίζεται ένα ανώτατο πλαφόν χρηματοδότησης για κάθε υπουργείο και φορέα.
Αν τώρα κατά τη διάρκεια της χρονιάς κατατεθεί αίτημα για επιπλέον κονδύλια, τότε θα πρέπει, σύμφωνα με τον κανόνα, να καταρτίζεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ο οποίος θα προωθείται στη Βουλή για ψήφιση.
Οπως γίνεται αντιληπτό, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιονδήποτε υπουργό εν μέσω κρίσης να… χρεωθεί έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου