ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δεν προβλέπεται στο μνημόνιο»

δεν-προβλέπεται-στο-μνημόνιο-458609

Την προσήλωση της κυβέρνησης στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού (δηλαδή να κατατεθεί τον ν/σ τον Ιούνιο) δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά «με την προσθήκη των αναγκαίων συζητήσεων που έχουν γίνει και θα γίνουν» με την τρόικα Η σύσκεψη έγινε χθες υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου και των υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Εργασίας Ανδρ. Λοβέρδου.
Στο επίκεντρο οι συστάσεις της τρόικας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και οι τρόποι αντίδρασης της κυβέρνησης.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, επαναλαμβάνοντας ότι «υπάρχουν συμφωνηθέντα μέσα από το μνημόνιο και μένουμε στα συμφωνηθέντα».
Για το αν «παγώνει» η προώθηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου έως ότου γίνει η συνεννόηση με την «τρόικα», ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν παγώνει τίποτα και αυτό φαίνεται από την καθημερινή συζήτηση που γίνεται πάνω σε αυτό το νομοσχέδιο».
Οι ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ ζητούν την υιοθέτηση εξαιρετικά επώδυνων μέτρων που οδηγούν σε μεγάλες αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και τη μείωση των χορηγούμενων συντάξεων στο μέλλον με βάση τα όσα περιλαμβάνονται στην αρχική συμφωνία με την κυβέρνηση, σε σημείο που κυβερνητικά στελέχη που χειρίζονται την υπόθεση να σχολιάζουν: «Δεν αντέχουμε αυτό το Ασφαλιστικό».
Τα μέτρα που απαιτούν να τεθούν σε εφαρμογή προβλέπουν τα εξής:
• Καμία σύνταξη να μη δίδεται κάτω από την ηλικία των 60 ετών.
• Οι μητέρες ανηλίκων να συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη και όχι στα 55 που προβλέπει ο νόμος Πετραλιά.
• Οι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα να βγαίνουν σε σύνταξη στην ηλικία των 60 ετών
• Καμία σύνταξη να μην ξεπερνά το 48% του μέσου όρου του μισθού (των συντάξιμων αποδοχών) στα 40 έτη ασφάλισης.
Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας διεμήνυσαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι το υπό κατάρτιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα πρέπει να πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις, κάτι που δόθηκε και γραπτώς στην ηγεσία του υπουργείου.
Επί της ουσίας τα μέτρα που αξιώνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλάζουν άρδην την εικόνα της κοινωνικής ασφάλισης.
Ο κ. Λοβέρδος, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισαν με έμφαση ότι εκτός από το μνημόνιο και όσα αυτό ορίζει, υπάρχει σε εξέλιξη και μια ευρύτερη συζήτηση για τις πολλές παραμέτρους του Ασφαλιστικού.

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε δε, ότι στο μνημόνιο δεν περιλαμβάνεται συμφωνία για μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης της σύνταξης στο 48%.

«Το μνημόνιο είναι πάρα πολύ σαφές ως προς το θέμα αυτό της αναπλήρωσης […] για το θέμα αυτό των συντάξεων τώρα, είναι αντιληπτό ότι δεν βρίσκεται στο πλαίσιο αυτό» είπε ο κ. Λοβέρδος ερωτηθείς για την απαίτηση της τρόικας για μείωση των συντάξεων κατά σχεδόν 50%, όπως αναφέρει το Reuters.
Σε ό, τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση του νομοσχεδίου ο κ. Λοβέρδος είπε «παραμένουμε στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, αλλά με την προσθήκη των αναγκαίων συζητήσεων που έχουν γίνει και θα γίνουν».
«Εμείς αν θυμάστε είχαμε πει από τον Νοέμβριο ότι τον Ιούνιο θα τελειώσουμε και αυτή είναι η πρόθεσή μας, να καταθέσουμε αυτό το σχέδιο νόμου στο πλαίσιο της λειτουργίας αυτής της συνόδου … Δεν αλλάζουμε χρονοδιάγραμμα» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στη σημασία των συζητήσεων με την τρόικα για το θέμα του Ασφαλιστικού εστίασε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου