ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνημα Δεν Κληρονομώ στην Ελλάδα της κρίσης, χιλιάδες τα …ορφανά ακίνητα

κίνημα-δεν-κληρονομώ-στην-ελλάδα-της-κ-778368

Σοκαριστικά στοιχεία για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα μας δημοσιεύει σήμερα το «Έθνος».

Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας φορολογικά βάρη και χρέη προς τις τράπεζες καθιστούν ασύμφορες τις μεταβιβάσεις ενώ οι συμβολαιογράφοι μιλούν για χιλιάδες «ορφανά» ακίνητα κυρίως στην επαρχία.

Με απλά ελληνικά χιλιάδες συμπατριώτες μας λόγω χρεών και φόρων αποποιούνται τις κληρονομιές τους αφού μια έρευνα στα αρμόδια δικαστήρια δείχνει ότι έχει αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός όσων αποδίδουν την προσωρινή τους περιουσία στο δημόσιο.

Επί της ουσίας μιλάμε για ένα κίνημα «δεν κληρονομώ» αφού σύμφωνα με την εφημερίδα μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, το μεγαλύτερο της χώρας, διαπιστώθηκε ότι κάθε ώρα οι αιτήσεις για αποποιήσεις κληρονομιάς κυμαίνονταν σε διψήφια νούμερα, πάνω από δέκα.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα κατατίθενται πάνω από 250 αιτήσεις, δηλαδή πάνω από 10 ίσως και 12 χιλιάδες τον χρόνο ενώ πριν από τρία χρόνια ήταν μόλις 6000.

Η ίδια κατάσταση παρατηρείται και στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δύο στις τρεις κληρονομιές είναι με παθητικό είτε στις τράπεζες είτε στις εφορίες γεγονός που οδηγεί τους κληρονόμους στην αποποίησή της.

Το πρόβλημα δεν είναι απλό αφού οδηγεί στην εγκατάλειψη ακινήτων και στην ερήμωση της επαρχίας με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις ενώ στα υπάρχοντα βάρη έρχεται να προστεθεί και διάταξη που επεκτείνει τη βεβαίωση μηχανικού στις αποδοχές κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο κίνδυνος είναι να έχουμε μια χώρα με δεκάδες χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό κοινωνικά και οικονομικά.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου