ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά ο Γολγοθάς: Τα μέτρα – σοκ που βάζει στο τραπέζι η τρόικα

ξεκινά-ο-γολγοθάς-τα-μέτρα-σοκ-που-βά-791311

Συναντήσεις με Κοινοτικούς Επιτρόπους θα έχουν την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, και ο αρμόδιος Υφυπουργός για θέματα δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πληροφόρηση από το υπουργείο Οικονομίας:

Ο κ. Σταθάκης μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη θα συναντήσουν τον αρμόδιο για οικονομικά θέματα Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί. Η συνάντηση θα είναι προπαρασκευαστική ενόψει του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, σε συνέχεια και της επίσκεψης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επίτροπος Οικονομικών ανέλαβε προσωπικά την εποπτεία εφαρμογής της συμφωνίας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντικαθιστώντας στον ρόλο αυτό τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο που είχε ο Βρετανός, Τζόναθαν Χιλ.

Ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομίας θα συναντηθούν με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν επενδυτικές πρωτοβουλίες που έλαβε το υπουργείο το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και η πορεία ταχείας ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ και επιτυχούς ολοκλήρωσης του προηγούμενου.

Τα αγκάθια

Μόνο καθαρός δεν είναι ο ουρανός στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα είναι ένα πολύ δυσκολο φθινόπωρο. Τα αγκάθια είναι πολλά καθώς από τη μια οι δανειστές απαιτούν πιστή τήρηση του προγράμματος, πράγμα που σημαίνει νέα μέτρα, προφανώς αντιλαϊκά κι από την άλλη η κυβέρνηση αναζητά εξαγγελίες που θα μπορούσε να κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του ΔΝΤ εμφανίζονται ιδιαίτερα σκληροί σε ότι αφορά τα εργασιακά, απαιτώντας σκληρές και επώδυνες αλλαγές αλλιώς απειλούν ότι θα φύγουν από το πρόγραμμα. Αλλές πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο απαιτεί και την πώληση της ΔΕΗ σε ιδιώτες εδώ και τώρα.

Σοκ στην ελληνική πλευρά θα προκληθεί αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι το ΔΝΤ ετοιμάζεται να ρίξει στον τραπέζι νέα μείωση όλων των κύριων συντάξεων πάνω από 700 ευρώ. Θεωρεί ότι το κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτεί το σύστημα με ένα ποσοστό που ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ ετησίως και απαιτεί να μειωθούν κι άλλο οι δαπάνες καθώς εκτιμούν ότι το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου δεν έχει λύσει το πρόβλημα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούσει για νέα σκληρά μέτρα, ιδίως μειώσεις στις συντάξεις ή ανατροπές – σοκ στα εργασιακά. Ομως, η πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει σε νομοσχέδια μονομερώς ενδεχομένως να προκαλέσει νέες τριβές. Για παράδειγμα η κυβέρνηση εκτιμά ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει το νομοσχέδιο για το αδήλωτο χρήμα ώστε να αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα καθώς πολλοί θα σπεύσουν να νομιμοποιήσουν την περιουσία τους.

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να προχωρήσει μονομερώς στη θέσπιση ενός ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, εκτιμώντας ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει ανάσα στην αγορά. Οι επιχειρηματίες το θέλουν, όμως, φαίνεται να αντιδρούν οι δανειστές.

Τα νομοσχέδια για το πλαστικό χρήμα και τις αδήλωτες καταθέσεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν άμεσα και μονομερώς ώστε να μπορεί ο πρωθυπουργός να κάνει κάποιες ανακοινώσεις από τη ΔΕΘ. Στη συνέχεια θα μπορούσαν να γίνουν διορθώσεις, όπως έγινε και τον Μάιο με το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.

Αγνωστο είναι τέλος τι θα γίνει με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις κι αν αυτή μπορεί να αναβιώσει χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις από την πλευρά της τρόικας.

Τέλος, «άγνωστος Χ» αποτελεί η συζήτηση για το χρέος καθώς μετά την υπόθεση Γεωργίου οι Θεσμοί, και ιδιαίτερα η Κομισιόν, φέρονται να έχουν δυσαρεστηθεί ιδιαίτερα.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου