ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις και τουρισμός στο επίκεντρο

επενδύσεις-και-τουρισμός-στο-επίκεντ-435866

Η συνεργασία στον οικονομικό τομέα και τον τουρισμό βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Γιώργου Παπανδρέου με τον Λιβανέζο ομόλογό του Σαάντ Χαρίρι.
Οι συζητήσεις αφορούσαν κυρίως στη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς της οικονομίας, όπου υπήρξαν σημαντικές συμφωνίες.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ανέφερε ότι συζητήθηκαν τρόποι επέκτασης της οικονομικής συνεργασίας, ενώ συμφώνησε και με την πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού για την ευρωμεσογειακή συνεργασία.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χαρίρι στα θέματα τουρισμού, όπου, όπως τόνισε, ο κόσμος σήμερα θέλει να κινηθεί τουριστικά στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι η Ελλάδα, η Τουρκία, η Συρία, ο Λίβανος και άλλες χώρες.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις εντάσεις που υπάρχουν στην περιοχή και τόνισε ότι η Ελλάδα πάντοτε ήταν κοντά στον αραβικό κόσμο, όταν υπήρχαν κρίσεις, τόσο κατά την περίοδο διακυβέρνησης από τον Ανδρέα Παπανδρέου, όσο και σήμερα που είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα και ειρήνευση στην περιοχή και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές θέσεις για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Σε ερώτηση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, απάντησε ότι το μήνυμά του είναι πως ο ίδιος κατανοεί τις αντιδράσεις, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο μηχανισμό στήριξης και στο δάνειο που εξασφάλισε η Ελλάδα μέσω αυτού, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση.
Σχολιάζοντας την απόφαση της Γερμανίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωζώνης για τα CDS τόνισε ότι η απόφαση δείχνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αμυνθεί.

«Θέλουμε από τις αγορές, πρόσθεσε, να είναι χρήσιμες για την οικονομική ανάπτυξη και να λειτουργούν με κανόνες» εξήγησε.
Στάθηκε επίσης και στη δράση των κερδοσκόπων τονίζοντας ότι η απόφαση της Γερμανίας είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα της ΕΕ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το παράδειγμα θα ακολουθήσει και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού και οι G20.
Στην επόμενη Σύνοδο, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρξουν οι σωστές αποφάσεις, οι οποίες και να εφαρμοστούν.

Φόρουμ ευρωμεσογειακής συνεργασίας
Τη δημιουργία ενός φόρουμ ευρωμεσογειακής συνεργασίας πρότεινε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια του Αραβικού Οικονομικού Φόρουμ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας ξένων επιχειρήσεων, πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας μάλιστα συγκροτήσει γι’ αυτό ειδική ομάδα, την οποία συντονίζει ο ίδιος. «Αλλάζουμε τα πάντα στο κράτος και τον επιχειρηματικό κόσμο», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και έδωσε έμφαση στην αλλαγή των διαδικασιών.
Μιλώντας για το θέμα της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτή μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η οποία θα εκτείνεται και πέραν της Μεσογείου. Όπως διευκρίνισε πρόκειται για μία φιλόδοξη ιδέα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να δημιουργήσει μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Παπανδρέου ανάφερε ως παράδειγμα συνεργασίας την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, τονίζοντας ότι «καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι και συζητήσαμε για πολλούς τομείς συνεργασίας». Αυτού του είδους οι συνεργασίες μπορούν να δημιουργήσουν σταθερότητα στην περιοχή και ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον πρόσφατο δανεισμό της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης μεταφράστηκε σε εγγυήσεις για την Ελλάδα και της έδωσε αρκετό χρόνο για να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές, όπως αυτές στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα. «Τα 110 δισεκατομμύρια ανάσα δίνουν εγγύηση προστασίας στην οικονομία και ανάσα για να προωθήσουμε τις ριζικές αλλαγές για τις οποίες είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις στενές σχέσεις φιλίας του ελληνικού και αραβικού έθνους, καθώς και τις σχέσεις οικονομικής συνεργασίας. Κάθε φορά που υπήρξαν γεγονότα τα οποία σημάδεψαν την περιοχή, οι δύο λαοί έρχονταν και πιο κοντά, είπε ο πρωθυπουργός που επισήμανε ακόμα τις σχέσεις που είχε δημιουργήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον αραβικό κόσμο αλλά και τις στενές σχέσεις φιλίας με πολλούς ηγέτες της περιοχής. Σε όλες τις δύσκολες στιγμές, πρόσθεσε, η Ελλάδα επιδείκνυε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της στον αραβικό κόσμο, πρόσθεσε.
Για το μεσανατολικό πρόβλημα τόνισε πως όλοι μας, όπως και το Ισραήλ, πρέπει να σεβόμαστε τις διαδικασίες του Συμβουλίου του ΟΗΕ, και στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κλίματος ειρήνης και καλής γειτονίας στην περιοχή.
Τέλος, αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και χωρών της περιοχής του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής, οι οποίες, όπως είπε, τα τελευταία λίγα χρόνια άγγιξαν τα 5 δισ. ευρώ, και οι ελληνικές εξαγωγές στις περιοχές αυτές έφθασαν στο 9% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών.

Συνάντηση Παπανδρέου – Μουμπάρακ
Ημίωρη συνάντηση είχε επίσης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εκεί καθώς ο πρωθυπουργός επέστρεφε από το ταξίδι του στη Βηρυτό ενώ ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναχωρούσε για το Κάιρο.

Ο κ. Μουμπάρακ πραγματοποίησε ταξίδι αστραπή στην Αθήνα όπου και έγινε δεκτός νωρίτερα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ταξίδι το οποίο εντάσσεται στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Αιγύπτιος πρόεδρος για το διάλογο στη Μέση Ανατολή.

Γ. Πεταλωτής
"Το άνοιγμα που επιχειρούμε στον αραβικό κόσμο είναι ιδιαίτερα σημαντικό από τη στιγμή, που η προσέλκυση επενδύσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση της υγιούς ανάπτυξης", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η Ελλάδα παύει να είναι μια φοβική χώρα, όπως ήταν επί ΝΔ και ότι αποκτά εκ νέου τη διεθνή θέση που της αρμόζει με σειρά κινήσεων και επαφών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου