ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Δεν ζητάμε περικοπές μισθών

δντ-δεν-ζητάμε-περικοπές-μισθών-505698

Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα είναι ένα από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο, το ΔΝΤ δεν ζητά την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε αξιωματούχος του Ταμείου.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Καρολάιν Ατκινσον, τόνισε: «Δεν είναι μέρος του προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης και συμφωνούμε ότι δεν χρειάζεται να επιβληθούν περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα».

Η ίδια επανέλαβε ότι υπάρχει ζήτημα ανταγωνιστικότητας και τόνισε ότι το οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε θα αλλάξει, αφού τερματιστούν διάφοροι περιορισμοί στη λειτουργία του εμπορίου, ανοίξουν κλειστά επαγγέλματα και υπάρξει περισσότερη ανταγωνιστικότητα.

Παράλληλα εκτίμησε ότι οι εξελίξεις στο δημόσιο τομέα αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και τον ιδιωτικό.

Η αξιωματούχος του ΔΝΤ κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το διπλό πρόβλημα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και του υψηλού χρέους και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν νομοθετηθεί συγκεκριμένα μέτρα και πολλά εξ αυτών ήδη εφαρμόζονται.

Διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες

Η οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη και ο έλεγχος των κερδοσκοπικών κεφαλαίων θα εξετασθούν σήμερα στις Βρυξέλλες, σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οικονομικών εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών.

Τα Ατυπα Συμβούλια Ecofin και Eurogroup θα εξετάσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και την αλλαγή των κανόνων στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές που σχετίζονται με παράγωγα προϊόντα.

Στο επίκεντρο του Ecofin θα βρεθούν οι θέσεις της Γερμανίας, η οποία ζητεί τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών από ανεξάρτητους ελεγκτές, την αναστολή του δικαιώματος ψήφου για τους «παραβάτες» στα Συμβούλια, τη θέσπιση διαδικασιών πτώχευσης για κράτη που δεν μπορούν να δανειστούν και την στέρηση -ακόμη και σε μόνιμη βάση- κοινοτικών κονδυλίων από τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ θα εισηγηθεί την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των κρατών μελών και θα παραθέσει μια σειρά από θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ.

Στο Ατυπο Eurogroup, που θα συγκληθεί το απόγευμα της Παρασκευής, θα εξετασθούν αφενός ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ύψους 750 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως οι αλλαγές στους κανόνες που διέπουν σήμερα τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και επιτρέπουν την υποτιμητική κερδοσκοπία.

Καθησυχάζει ο Γιούνκερ

Παραλλήλως, θέλοντας να καθησυχάσει τους επενδυτές για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και την πορεία του ευρώ, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες στο Τόκιο πως οι αγορές ενεργούν παράλογα απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομικών Ναότο Καν ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε πως αν και ανησυχεί για την υποχώρηση του ευρώ δεν θεωρεί ότι απαιτείται άμεση δράση.

«Υπάρχουν προβλέψεις ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει λόγω της πολιτικής περικοπών των ελλειμμάτων, που πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά δεν πιστεύω ότι οι αγορές συμπεριφέρονται με λογικό τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «υπάρχει κάποια απροθυμία στις αγορές στο να πιστέψουν ότι οι Έλληνες μπορούν να ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η εξασθένηση του ευρώ κατά 7% έναντι του δολαρίου τον περασμένο μήνα είναι πιθανό να οφείλεται στους φόβους ότι θα υπάρξει κάμψη στην ανάπτυξη των χωρών μελών της Ευρωζώνης, διαβεβαίωσε πάντως πως ευρωπαϊκές νομισματικές αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο θέμα της ισοτιμίας του ευρώ και γνωρίζουν καλύτερα το τι πρέπει να κάνουν.

Ο Γ. Πεταλωτής διαψεύδει

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής διέψευσε κατηγορηματικά εικασίες των αγορών ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Κατηγορηματικά σας λέω ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για έξοδο από Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε στο Reuters ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου