ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο βάθος… λευκός καπνός για τον όμιλο Μαρινόπουλο

στο-βάθος-λευκός-καπνός-για-τον-όμιλο-806812

Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας διάσωσης του Μαρινόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και όλα δείχνουν πως η ανακοίνωση του deal που θα αποτρέψει ένα «κανόνι-μεγατόνων» είναι θέμα χρόνου.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η συμφωνία διάσωσης του Μαρινόπουλου. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως η ανακοίνωση της συμφωνίας είναι θέμα χρόνου, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που διεξάγουν οι πιστώτριες τράπεζες με τον Σκλαβενίτη, ο οποίος παραμένει το μεγάλο φαβορί για την ανάληψη του δικτύου της άλλοτε πανίσχυρης αλυσίδας. Αρωγός στην προσπάθεια, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», θέλει να σταθεί και η Fairfax του Καναδού μεγαλοεπενδυτή, Prem Watsa, η οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την οικογένεια Σκλαβενίτη, εξετάζοντας τους τρόπους που μπορεί να εμπλακεί στο σχέδιο εξυγίανσης.

Τη συμμετοχή δεύτερου επενδυτή, με το κύρος και τη ρευστότητα του κ. Watsa που έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην ελληνική αγορά (όπως Eurobank, Grivalia, Praktiker), επικροτεί το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο συμμετέχει ενεργά με κορυφαία στελέχη του στις διαβουλεύσεις. Η αγωνία για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό είναι μεγάλη, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά. Επιπλέον, όσο καθυστερεί η συμφωνία τόσο επιδεινώνονται τα προβλήματα ρευστότητας στον Μαρινόπουλο, ο οποίος δεν έχει τα χρήματα για να προμηθευτεί προϊόντα και να πληρώσει τους εργαζόμενούς τους, με αποτέλεσμα να χάνει διαρκώς πελάτες και μερίδια αγοράς.

Στο βάθος... «λευκός καπνός» για τον όμιλο Μαρινόπουλο

Η «μάχη» για την αποτροπή μαζικών εξώσεων…
Την ίδια στιγμή, μεγαλώνει ο κίνδυνος να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων σε μαζικές εξώσεις, υπονομεύοντας στην πράξη κάθε προσπάθεια εξυγίανσης. Ήδη, ιδιοκτήτης ακινήτου που στεγάζεται κατάστημα του Μαρινόπουλου στα Γιαννιτσά φέρεται να έκανε πράξη την απειλή του? Υπολογίζεται πως ένα σημαντικός αριθμός, όχι όμως η πλειονότητα, από τους περίπου 300 με 400 ιδιοκτήτες ακινήτων που στεγάζονται τα σούπερ μάρκετ του Μαρινόπουλου έχουν ήδη στα χέρια τους δικαστικές αποφάσεις για έξωση, τις οποίες μπορούν να εκτελέσουν ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από την προσωρινή διαταγή προστασίας που εξασφάλισε η εταιρεία την 1η Ιουλίου.

Ο φόβος των εξώσεων και της μαζικής φυγής ήταν, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, ο βασικός λόγος που οδήγησε στελέχη του Μαρινόπουλου να σπεύσουν άρον άρον να συναντηθούν με την ΠΟΜΙΔΑ που εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος των εκμισθωτών και να παράσχουν διαβεβαιώσεις για σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών, δίχως να μεσολαβήσει κάποια διαγραφή των οφειλόμενων μισθωμάτων. Η οριστικοποίηση των βασικών παραμέτρων του σχεδίου το συντομότερο δυνατόν κρίνεται επιτακτική και για έναν άλλο λόγο: οι προμηθευτές χρειάζεται να μάθουν τις λεπτομέρειες, προκειμένου να εξασφαλισθεί η συναίνεση τουλάχιστον του 60% από αυτούς, που είναι το ελάχιστο ποσοστό που χρειάζεται η εταιρεία προκειμένου να ενεργοποιηθεί το άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα, και να ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης.

Πηγές του Μαρινόπουλου εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την κάλυψη του ποσοστού, καθώς υπάρχει ένας ακόμη μεγάλος αριθμός πιστωτών που δηλώνουν πρόθυμοι να συναινέσουν, με στόχο να αποφευχθεί ο ξαφνικός θάνατος της μεγαλύτερης λιανεμπορικής αλυσίδας της χώρας και ένα καταστροφικό ντόμινο πτωχεύσεων. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η διάθεση να στηρίξουν αρκετοί πιστωτές τον όμιλο φάνηκε και κατά τη συζήτηση για τη λήψη προσωρινής προστασίας, στις αρχές Ιουλίου, όταν σε μόλις τρεις ημέρες είχε εξασφαλίσει τη συναίνεση του 45% των πιστωτών της. Αρκετοί προμηθευτές, πάντως, τονίζουν πως περιμένουν να δουν το τελικό σχέδιο και προσθέτουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν «λευκή επιταγή».

…και το «αντάρτικο» λιανέμπορων
Στο μεταξύ, φουντώνει η δυσαρέσκεια στους κόλπους των υπόλοιπων λιανέμπορων, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι τις διευκολύνσεις που παρέχονται στον ανταγωνιστή τους. Κορυφαία στελέχη του λιανεμπορίου που μίλησαν στην «Η» δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την τροπή που παίρνουν οι συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης, υπογραμμίζοντας πως η απομείωση των υποχρεώσεων που έχει ο Μαρινόπουλος συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό και ειδική μεταχείριση, η οποία υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Υπενθυμίζουν την περίπτωση της οικογένειας Παντελιάδη, η οποία όταν εξαγόρασε τον Βερόπουλο όχι μόνο δεν ζήτησε «κούρεμα», αλλά εξόφλησε στο ακέραιο τα χρέη που παρέλαβε.

Δεν μπορεί, όπως λένε, στον βωμό της διάσωσης της αλυσίδας να καταστρατηγηθεί κάθε έννοια δικαίου, υποστηρίζοντας πως η ιστορική αλυσίδα λειτουργούσε εδώ και πολύ καιρό βλαπτικά για την οικονομία λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε. «Δεν πλήρωνε τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους, καθυστερούσε την αποπληρωμή των ενοικίων έχοντας την ανοχή όλων», επισημαίνει χαρακτηριστικά στέλεχος μεγάλης αλυσίδας, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Αρκετοί μάλιστα έχουν διαμηνύσει προς τους προμηθευτές πως εάν αποδεχθούν το «κούρεμα» θα απαιτήσουν ανάλογες διευκολύνσεις, ώστε να διασφαλισθεί η ισορροπία στην αγορά, ενώ παρόμοιες παραχωρήσεις θα διεκδικήσουν από τις τράπεζες.

Αναδιάρθρωση δανείων
Τα σενάρια για το σχέδιο εξυγίανσης

Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι αναφέρει πως το σχέδιο προβλέπει «κούρεμα» των απαιτήσεων των προμηθευτών από 50% έως 60% (ανάλογα με την περίπτωση), αναδιάρθρωση δανείων ύψους 200 εκατ. ευρώ με πιο ευνοϊκούς όρους, αλλά και ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα εξοφληθούν σε 180 δόσεις. Επιπλέον, προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση μεταξύ 300 και 350 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επανέλθει το σύνολο των σημείων της αλυσίδας σε κανονικά επίπεδα λειτουργίας και να μπει τέλος στη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα ράφια των καταστημάτων της. Αυτό, ωστόσο δεν σημαίνει πως κάποια σημεία μπορεί να κλείσουν ή να μεταβιβασθούν στον ανταγωνισμό.

(εφημερίδα Ημερησία)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου