ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψαλίδι» σε δύο δόσεις για 250.000 επικουρικές συντάξεις

ψαλίδι-σε-δύο-δόσεις-για-250-000-επικουρικ-815771

«Ψαλιδισμένες» έως και 30% θα είναι οι επικουρικές συντάξεις χιλιάδων συνταξιούχων που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους στις 2 Αυγούστου και στις 2 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για τις επικουρικές όλων όσοι λαμβάνουν σήμερα μηνιαίως μεικτή σύνταξη περισσότερα από 1.300 ευρώ (κύρια και επικουρική), δηλαδή για περίπου 250.000 δικαιούχους. Από τις περικοπές θα γλυτώσουν οι συνταξιούχοι που εισπράττουνσύνολο κύριας και επικουρικής έως 1.300 ευρώ μεικτά, δηλαδή 1.170 καθαρά.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Εργασίας, για τον υπολογισμό του πλαφόν των 1.300 ευρώ μεικτά, πάνω από το οποίο αρχίζουν οι μειώσεις στις επικουρικές, λαμβάνονται αθροιστικά υπόψη όλες οι συντάξεις από οποιαδήποτε πηγή (γήρατος, επικουρικές, αναπηρίας, θανάτου). Αντίθετα, δεν θα λαμβάνονται υπόψη τα μερίσματα και τα επιδόματα αναπηρίας πάσης φύσεως.

Ο κύριος όγκος των κουρεμένων συντάξεων θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των συνταξιούχων στις 2 Αυγούστου και οι υπόλοιπες στις 2 Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση οι επικουρικές συντάξεις κινδυνεύουν με νέες μειώσεις έως τις 31/12/2019 εάν δεν αποφευχθεί η δημιουργία νέων ελλειμμάτων στο Ενιαίο Επικουρικό. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που το ετήσιο έλλειμμα του Ταμείου, αφαιρουμένων των εξόδων από τα έσοδα, είναι μεγαλύτερο από το 0,5% των εισφορών, τότε θα ενεργοποιηθεί ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου