ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Ρεκόρ ακρίβειας στην Ελλάδα σε γάλα, αβγά, ψωμί και ψάρια

eurostat-ρεκόρ-ακρίβειας-στην-ελλάδα-σε-γάλα-829783

Η δεύτερη ακριβότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα αβγά ήταν η Ελλάδα το 2015, ενώ συνολικά το επίπεδο τιμών των τροφίμων διαμορφώθηκε πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που δημοσιεύει η εφημερίδα Καθημερινή, η Ελλάδα της πολυετούς ύφεσης, της συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 25% και της ανεργίας που επίσης βρίσκεται κοντά στο 25%, είναι ακριβότερη από χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, αλλά και από την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Το επίπεδο τιμών στα τρόφιμα και τα αλκοολούχα ποτά είναι υψηλότερο στην Ελλάδα από τον μέσο κοινοτικό όρο κατά 3%. Τα γαλακτοκομικά και αυγά είναι ακριβότερα κατά 31% από τον μέσο κοινοτικό όρο, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα τη δεύτερη ακριβότερη χώρα, μετά την Κύπρο, μεταξύ των «28» σε αυτή την κατηγορία προϊόντων. Η Ελλάδα είναι κατά 17% ακριβότερη από τον μέσο κοινοτικό όρο και έκτη ακριβότερη μεταξύ των «28» στην κατηγορία των αλκοολούχων ποτών, εξέλιξη η οποία σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην υπερφορολόγηση των εν λόγω προϊόντων.

Δυστυχώς, σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι τιμές σε ένα άλλο βασικό προϊόν της καθημερινής μας διατροφής. Ο λόγος για το ψωμί και τα δημητριακά, κατηγορία στην οποία η Ελλάδα είναι κατά 14% ακριβότερη σε σύγκριση με τον μέσο κοινοτικό όρο και έκτη ακριβότερη σε αυτή την κατηγορία μεταξύ των «28».

Στα ψάρια, η Ελλάδα είναι κατά 13% ακριβότερη από τον μέσο κοινοτικό όρο και μάλιστα είναι η τέταρτη ακριβότερη ύστερα από χώρες όπως η Δανία, η Αυστρία και η Σουηδία. Επίσης, η Ελλάδα, ελαιοπαραγωγός χώρα, και με εγχώριες μονάδες παραγωγής βούτυρου και μαργαρινών, είναι ακριβότερη κατά 16% σε σύγκριση με τον μέσο κοινοτικό όρο στην κατηγορία των ελαίων και λιπών. Μάλιστα, είναι η όγδοη ακριβότερη χώρα μεταξύ των «28» και η ακριβότερη μεταξύ των ελαιοπαραγωγών χωρών της Ε.Ε. Στα αναψυκτικά η Ελλάδα είναι 8% ακριβότερη, επίδοση που την καθιστά όγδοη ακριβότερη χώρα μεταξύ των «28» στην κατηγορία αυτή προϊόντων.

Η κατηγορία τροφίμων της οποίας το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με τον μέσο κοινοτικό όρο είναι τα κρέατα (κατά 12% φθηνότερη η Ελλάδα), τα φρούτα και λαχανικά (κατά 17% φθηνότερη σε σχέση με τον μέσο κοινοτικό όρο) και ο καπνός (κατά 24% φθηνότερη).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου