ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την οικονομία

συγκρατημένη-αισιοδοξία-για-την-οικο-851206

«H κυβέρνηση θα αποφασίσει να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης όταν χρειαστεί», τόνισε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας τον απολογισμό των δράσεων του υπουργείου το τελευταίο εξάμηνο, ενώ έχει «φουντώσει» η συζήτηση για την -ενδεχόμενη- προσφυγή στο «δίχτυ ασφαλείας» ΕΕ-ΔΝΤ.
«Η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους» δήλωσε ο υπουργός, ενώ εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τη σημερινή άντληση 1,95 δισ. ευρώ από τα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, με επιτόκιο 3,65%, και τόνισε ότι η έκδοση υπερκαλύφθηκε πέντε φορές.
«Το πλαίσιο του μηχανισμού βοήθειας ΕΕ-ΔΝΤ είναι κοινό, ωστόσο η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το ΔΣ του ΔΝΤ» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η έγκριση του αιτήματος θα γίνει, «αν χρειαστεί» πολύ γρήγορα, άρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση με ή χωρίς τον μηχανισμό η Ελλάδα να έχει πρόβλημα εξυπηρέτησης των αναγκών της τον Μάιο.
Τόνισε επίσης ότι «δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ολοκλήρωση των διαδικασιών του μηχανισμού για να υπάρξει βραχυπρόθεσμός δανεισμός ακόμη και στο πλαίσιο του σχεδίου με ταμειακή διευκόλυνση από τους ΟΔΔΗΧ των υπολοίπων χωρών».
«Δεν δαιμονοποιώ ούτε ενθουσιάζομαι με το ΔΝΤ, επιδιώκαμε μια αμιγώς ευρωπαϊκή λύση, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αποφάσισαν διαφορετικά. Υπάρχει ήδη σχέδιο νόμου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών γυναικών στο Δημόσιο, το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες, μετά από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είπε.
«Οι διαβουλεύσεις για τον μηχανισμό στήριξης ξεκινούν την Τετάρτη (και) θα κρατήσουν τουλάχιστον δέκα ημέρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξεί απόφαση σε δέκα ημέρες» επισήμανε.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «οι διαβουλεύσεις για τον μηχανισμό δεν θα καταλήξουν απαραίτητα σε συμφωνία».

Αποκλείει πρόσθετα μέτρα
Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων για το 2010, χωρίς, όμως, να κάνει κάτι αντίστοιχο για την επόμενη διετία. «Δεν θα πάρουμε νέα μέτρα, ακόμα και αν αλλάξουν τα στοιχεία για το έλλειμμα (σσ. την Πέμπτη ανακοινώνει η Eurostat τα στοιχεία για το 2009). Για το 2010 έχουμε πάρει γενναία μέτρα. Ουδείς ζητάει κάτι παραπάνω» υπογράμμισε και προσέθεσε:
«Αυτό που συζητείται είναι η εξειδίκευση των δημοσιονομικών μέτρων για την επόμενη διετία».

Αρχίζουν οι διαβουλεύσεις
Οι διαβουλεύσεις με την «τρόικα» ΔΝΤ-ΕΚΤ-Κομισιόν αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη και εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν γύρω στις 10 ημέρες. Όπως είπε την Τρίτη, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ, οι συζητήσεις θα καλύψουν τα μέτρα που η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει ως το 2012.
Τέτοιες συνομιλίες συνήθως διαρκούν δύο με τρεις εβδομάδες, σημείωσε και είπε ότι θα καλύψουν με περισσότερες λεπτομέρειες δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να πάρει η Ελλάδα το 2011 και το 2012 για να εξασφαλίσει τα έκτακτα δάνεια από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, «αν» αποδειχθεί αδύνατη η χρηματοδότηση του χρέους της από την αγορά.
Ο διοικητής της ΤτΕ, στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε την άποψη ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, ώστε να αλλάξει το κλίμα.
«Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει ο μηχανισμός στήριξης και τα ποσά τα οποία θα θέσει στη διάθεση της χώρας όταν θα χρειαστούν και με την παρουσία των τριών οργανισμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο, θα υπάρξει μια αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, διότι είναι γνωστός ο ρόλος τέτοιων οργανισμών», σημείωσε.

«Κόκκινη γραμμή»
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση χαράσσει νέα «κόκκινη γραμμή» έναντι των απαιτήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η κυβέρνηση φέρεται να έχει χαράξει ήδη μια γραμμή άμυνας, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο η άρνηση για νέα έκτακτα μέτρα μέσα στο 2010 όσο και η απόφαση να μη δεχθεί: απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων με εξαρτημένη σχέση εργασίας με το Δημόσιο, νέες περικοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές των συντάξεων και επέκταση των περικοπών μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.

Αντίθετα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποδεχτεί επιτάχυνση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα, με αποκρατικοποιήσεις, συνενώσεις και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων του Δημοσίου και εποπτευομένων από το Δημόσιο οργανισμών, αλλά και δραστικές περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου.
Επίσης, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δεσμευθεί εφόσον της ζητηθεί ότι θα «περάσει» σύντομα το Ασφαλιστικό από τη Βουλή υιοθετώντας όλες τις αλλαγές που ουσιαστικά απαιτούσε επί σειρά ετών η Κομισιόν, εκτός από την αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη.
Ακόμα, εμφανίζεται διατεθειμένη να δεχτεί συζήτηση για την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, με διεύρυνση του πλαφόν των απολύσεων στον δημόσιο τομέα, αλλαγές στον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας κ.ά.
Απολογισμός
και νέες δράσεις
Ενα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, η απελευθέρωση των υπηρεσιών και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, περιλαμβάνονται στις νέες δράσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε επίσης στην καθιέρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών στο Δημόσιο, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι μισθοδοτικές δαπάνες όλων των υπαλλήλων. Η πρώτη φάση εφαρμογής των νέων κανόνων μέσω της Αρχής θα ολοκληρωθεί για τα υπουργεία στο πρώτο εξάμηνο, ενώ μέχρι τέλος του έτους θα ενταχθούν σε αυτήν και οι ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ.

Το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών από τα υπουργεία, την εφαρμογή διπλογραφικής λογιστικής, ενώ ολοκληρώνεται και η διαδικασία παρακολούθησης εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέσω μεγάλων εταιριών ορκωτών λογιστών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα υπάρχουν δυο άτομα σε κάθε υπουργείο και σε κάθε ασφαλιστικό ταμείο, αλλά και στα βασικά νοσοκομεία τα οποία θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Επίσης, το καλοκαίρι θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη δημοσιονομική ευθύνη, ενώ προωθείται και η εφαρμογή δημοσιονομικών κανόνων που τηρούνται σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, πλην τριών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Προωθήσαμε, πρόσθεσε, την αποκατάσταση βιώσιμων οικονομικών, τη διαφάνεια και τη δίκαιη αναδιανομή. Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί 18 παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών και βρίσκονται σε εξέλιξη το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τις υπηρεσίες και θα προωθηθεί το πλαίσιο για τα τεχνικά και τυχερά παιχνίδια.
Επίσης, η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Από τις πενήντα δράσεις που περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης, οι 20 βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο προόδου ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Πέντε δράσεις έχουν καθυστερήσει.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης, ότι υπάρχουν πολύ θετικά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά το πρώτο τρίμηνο του έτους, τόσο από την πλευρά των εσόδων, όσο και από την πλευρά των δαπανών. Η μείωση των δαπανών έχει ήδη αποδώσει, όλα τα υπουργεία συνεργάζονται και ο εξορθολογισμός των δαπανών προχωρά με ταχείς ρυθμούς, υποστήριξε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε συγκρατημένα αισιόδοξη προοπτική εκτέλεσης του προϋπολογισμού και πρόσθεσε, ότι τα πολύ θετικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί, ενώ ακόμα, δεν έχει επέλθει η πλήρης απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί.
Από τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτει επίσης ότι θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα σε κάθε Εφορία, με αντικείμενο την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ στην ομάδα θα συμμετέχουν και ιδιώτες σύμβουλοι ελεγκτικών εταιριών.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προωθηθεί νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου, καθώς και την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ενώ προανήγγειλε επίσης, την καθιέρωση, από το 2011, υποχρεωτικής ηλεκτρονικής δήλωσης για όλους τους φορολογούμενους, καθώς και τον ανασχεδιασμό της φορολογικής δήλωσης.

Στις ελληνικές καλένδες το δολαριακό ομόλογο
Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη έκδοση ομολόγου σε δολάρια, ο υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός, έπειτα και από την πολύ μικρή, όπως λέγεται, ανταπόκριση των θεσμικών επενδυτών στις ΗΠΑ να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα, εκτός και αν έχουν επιτόκιο κοντά στο 8%.
Όπως είπε, «παραμένει η πρόθεση για roadshow, που δεν θα έχει απαραίτητα έκδοση ομολόγου» και διευκρίνισε ότι η επίσκεψή του την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον θα αφορά στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και όχι σε επαφές με θεσμικούς.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει ξεκρέμαστη τον Μάιο» και ότι «θα δανειστεί είτε από τις αγορές είτε από τους εταίρους», ενώ πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις με ΕΕ και ΔΝΤ θα είναι εκείνες που θα εξειδικεύσουν τα δημοσιονομικά μέτρα για τη επόμενη διετία.

Ο υπουργός τόνισε ότι με τη σημερινή έκδοση εντόκων γραμματίων, 13 εβδομάδων, η Ελλάδα μειώνει τις δανειακές ανάγκες της για τον μήνα Μάιο κάτω από τα 10 δισ. ευρώ.
Βεβαίως, το επιτόκιο υπερδιπλασιάστηκε στο 3,65% από 1,67% στην αντίστοιχη δημοπρασία του Ιανουαρίου και 0,35% τον Οκτώβριου του 2009.
Σε ερώτηση για τον λόγο διεύρυνσης των spreads, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αποδίδεται στην έως τώρα ασάφεια για τον μηχανισμό στήριξης, στον προβληματισμό για τη μεσοπρόθεσμη δυναμική του δημοσίου χρέους (χαρακτήρισε, πάντως, κάποιες από τις προβλέψεις «εκτός πραγματικότητας») και στο γεγονός ότι κάποιοι αποκομίζουν κέρδη.
Ο υπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα φέτος δεν θα είναι τόσο δυσμενής, όπως εκτιμούν κάποιοι, και πρόσθεσε, ότι υπάρχει και η «γκρίζα οικονομία», που λειτουργεί ως μαξιλάρι για να μην βρεθεί η Ελλάδα σε μεγάλη ύφεση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου