ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ακίνητα: Φορολογία με αντικειμενικές, πλειστηριασμοί με εμπορικές αξίες

ακίνητα-φορολογία-με-αντικειμενικές-14280

Λογική δύο ταχυτήτων στα ακίνητα εισάγει νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενώ η φορολόγηση των ακινήτων γίνεται βάσει αντικειμενικών τιμών, σε περιπτώσεις κατασχέσεων και πλειστηριασμών θα λαμβάνεται υπόψη η εμπορική αξία του ακινήτου.

Σύμφωνα με το Έθνος, η νέα ρύθμιση, που αναμένεται να εφαρμοστεί από 1ης Ιουνίου, προκαλεί αντιδράσεις, καθώς οδηγεί σε αδικίες. Κι αυτό, διότι αν και το ακίνητο συνεχίζει να φορολογείται με βάση τις «φουσκωμένες» -σε σχέση με την πραγματικότητα- αντικειμενικές αξίες, την ίδια στιγμή όταν κατάσχεται, η όλη επιβαρυντική διαδικασία για τον ιδιοκτήτη του θα γίνεται με την σαφώς χαμηλότερη εμπορική αξία.

Έτσι, ο φορολογούμενος που πληρώνει ακριβά το ακίνητό του, μέσω ΕΝΦΙΑ, όταν βρεθεί μπροστά στο φάσμα της κατάσχεσης, λόγω χρεών, θα βρεθεί και πάλι χαμένος, καθώς το ακίνητο θα βγαίνει στον πλειστηριασμό σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Στο ερώτημα ποιος καθορίζει την εμπορική αξία του ακινήτου, απαντά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου.

Σύμφωνα με αυτό, αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος για το σκοπό αυτό υποχρεούται να προσλάβει -κατά την κρίση του- πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο περιλαμβάνεται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών που τηρείται στην Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.
Ο πιστοποιημένος εκτιμητής -κατά το σχέδιο ΠΔ πάντα- πρέπει μέσα σε συγκεκριμένη ημερομηνία που του τίθεται να συντάξει και να παραδώσει έγγραφη εκτίμηση στον δικαστικό επιμελητή, «σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά ή διεθνή αναγνωρισμένα εκτιμητικά πρότυπα, δεσμευόμενος παράλληλα για την πιστή τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας».

Ακόμα, σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος η αμοιβή για την διενέργεια της εκτίμησης καθορίζεται «εκ των προτέρων ελεύθερα μετά από έγγραφη συμφωνία για την ανάθεση του έργου».

Υπόχρεος για την καταβολή της αμοιβής αυτής είναι «ο επισπεύδων την αναγκαστική εκτέλεση (τράπεζα, κ.λπ.) και το ποσό αυτό βαρύνει τελικά «εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση», δηλαδή τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και παράλληλα οφειλέτη.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου