ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου ναυτιλιακών καυσίμων

μέτρα-για-την-πάταξη-του-λαθρεμπορίου-15444

Όλα τα πλωτά εφοδιαστικά μέσα καυσίμων υποχρεούνται εντός των επομένων 12 μηνών, ή στον πρώτο κατά το νόμο δεξαμενισμό τους, να εγκαταστήσουν ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εισροών – εκροών.

Έναν μήνα μετά την εγκατάσταση θα αποστέλλουν καθημερινά τα σχετικά στοιχεία των εισροών – εκροών τους στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ενώ θα εφοδιαστούν και με ηλεκτρονικό σύστημα εντοπισμού της θέσης τους (GPS).

Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, η Κοινή Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός προδιαγραφών και απαιτήσεων για την έγκριση πλωτών μέσων μεταφοράς καυσίμων ναυτιλίας ως πλωτών εφοδιαστικών μέσων».

Η απόφαση αυτή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, εντάσσεται στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και συμβάλλει στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και ειδικά των ναυτιλιακών καυσίμων.

Με την απόφαση καλύπτεται η ανάγκη για την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών στα πλωτά εφοδιαστικά μέσα και καθορίζονται οι απαιτήσεις για συμμόρφωση, καταγραφή, λειτουργία και διασφάλιση των μετρήσεων.

Επίσης, καθορίζονται οι διαδικασίες και οι προδιαγραφές, με την εγκατάσταση Ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού θέσης (σύστημα GPS), συλλογής και αποστολής δεδομένων, στα πλωτά εφοδιαστικά μέσα και η ηλεκτρονική αποστολή τους στο Κέντρο.

«Ο αγώνας κατά του λαθρεμπορίου, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής είναι δύσκολος και καθημερινός, αλλά η κυβέρνηση προχωρώντας και εφαρμόζοντας αποφάσεις, όπως η συγκεκριμένη, δημιουργεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές για την καταπολέμησή τους» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου