ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σειρά τώρα τα επόμενα βήματα…

σειρά-τώρα-τα-επόμενα-βήματα-851206

«Δεν ασχολούμαι με τα spreads. Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τα επόμενα βήματα της οικονομίας» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Λευκωσία, όπου είχε επαφές με τον Δ. Χριστόφια.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ο μηχανισμός στήριξης είναι υπαρκτός, είτε τον χρησιμοποιήσουμε είτε όχι.
Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι χρειάζεται αξιολόγηση για το αν η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης, τονίζοντας ότι τα spreads είναι μόνο μια παράμετρος αυτής της αξιολόγησης, καθώς υπάρχουν και άλλες παράμετροι που πρέπει να αξιολογηθούν.
«Η Ελλάδα πέρασε μια ψυχολογική τρομοκρατία από τις αγορές. Τώρα χρειάζεται ψυχραιμία, κάτι το οποίο έδωσε ο μηχανισμός στήριξης» εξήγησε.
Αναφερόμενος στο μηχανισμό είπε ότι αυτός είναι καρπός όσων κάναμε ως Έλληνες: «Κατακτήσαμε μια νέα αξιοπιστία. Αυτά που πρέπει να κάνουμε θα τα κάνουμε, είτε υπήρχε ο μηχανισμός είτε όχι».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εμπειρία που του μετέφερε πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός της Ουγγαρίας: «Για να καλμάρουν οι αγορές απαιτείται ισχυρή στήριξη. Τώρα το βάρος πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας.»
Ερωτηθείς αν η χώρα θα μπει σε ύφεση, ο πρωθυπουργός είπε ότι γενικότερα υπάρχει ύφεση, εκ των πραγμάτων, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπήκε στην κρίση «ανεμοδαρμένη» και χωρίς να έχει αξιοποιήσει κονδύλια για την στήριξη της οικονομίας «και αυτό πληρώνουμε τώρα».
Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν χρησιμοποιεί αριθμούς για το κρίσιμο αυτό ζήτημα και επισήμανε ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, πέρα από το νοικοκύρεμα της οικονομίας, υπάρχει και το σκέλος της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης.
Ερωτηθείς αν με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συζήτησε και το θέμα κεφαλαίων που έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα στην Κύπρο, απάντησε αρνητικά, ενώ πρόσθεσε ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχει πρόνοια για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
Αναφορά στην τρομοκρατία
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο ζήτημα της τρομοκρατίας είπε ότι η ευνομία είναι θέμα σωστής διακυβέρνησης και ολοκλήρωσε την συζήτησή του με τους δημοσιογράφους λέγοντας ότι το μήνυμα είναι πως αυτή η κυβέρνηση βάζει τάξη στη χώρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου