ΛΑΡΙΣΑ

Παρουσιάστηκαν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Τρ. Πειραιώς

παρουσιάστηκαν-οι-αναπτυξιακές-πρωτ-27017

Σε ειδική εκδήλωση στη Λάρισα

Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις ανάπτυξης που παρουσιάζει σήμερα η ελληνική οικονομία και ο ρόλος της Τράπεζας Πειραιώς για την υποστήριξη της επενδυτικής ανάκαμψης ως βασικού πυλώνα στην προσπάθεια εξόδου από την παρατεταμένη ύφεση, ήταν το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Απριλίου στη Λάρισα, με τη συμμετοχή περίπου 350 επιχειρηματιών και πελατών της Τράπεζας από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Στη εκδήλωση μίλησαν, η Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ευτυχία Κασελάκη, ο Καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης, σύμβουλος διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας κ. Ηλίας Λεκκός. Την εκδήλωση προλόγισε η κ. Αναστασία Σεκέρη, βοηθός Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας, επικεφαλής Δικτύου Καταστημάτων Βορείου Ελλάδος.

Αναφερόμενοι στην συγκυρία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας οι κκ Νίκος Χριστοδουλάκης και Ηλίας Λεκκός εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι, επισημαίνοντας την ανάγκη αύξησης της επενδυτικής δραστηριότητας σε κρίσιμους για την ανάπτυξη τομείς, ταυτόχρονα με την ανάγκη διοχέτευσης ρευστότητας στην οικονομία, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, εκσυγχρονισμού της παραγωγικής βάσης, εξωστρέφειας και καινοτομίας.

Όπως συγκεκριμένα τόνισαν, για το 2016 διαμορφώνονται θετικές συνθήκες καθώς προβλέπεται:

  • Χρηματοδότηση ύψους €10,3 δισ. από την ΕΕ μέσω διαρθρωτικών ταμείων
  • Πρόσθετη ρευστότητα ύψους περίπου €6,2 δισ. για την οικονομία μέσω εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης και
  • Νέες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις από την ολοκλήρωση ιδιωτικοποιήσεων (π.χ. ΟΛΠ, Περιφερειακά Αεροδρόμια.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την παρουσίασή τους, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές διαγράφονται θετικές καθώς έως το 2020 από τα διαρθρωτικά ταμεία θα διατεθούν πόροι περίπου €21 δισ. για επενδύσεις στην επιχειρηματικότητα, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στο περιβάλλον, στην ενίσχυση της απασχόλησης, και στις αγροτικές ενισχύσεις. Παράλληλα, θετική αναμένεται η συμβολή του νέου αναπτυξιακού νόμου καθώς και των επενδυτικών κεφαλαίων που θα προκύψουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και αυτών που αναμένονται από άμεσες ξένες επενδύσεις ιδιαίτερα στους τομείς της Ενέργειας και των Μεταφορών.

Από την πλευρά της η κ. Κασελάκη τόνισε πως το τραπεζικό σύστημα μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση είναι κεφαλαιακά ισχυρό και φερέγγυο. Αναφερόμενος ειδικώς στην Τράπεζα Πειραιώς, η κ. Κασελάκη είπε πως «μετά την ανακεφαλαιοποίηση έχει πλέον δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας περίπου 18%, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Η ισχυρή κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας, σε συνδυασμό με τις υψηλές προβλέψεις που έχουν σχηματιστεί τα τελευταία χρόνια, δίνουν πλέον την ευχέρεια ενεργειών διαχείρισης των προβληματικών δανείων. Αυτό είναι απαραίτητο για την απελευθέρωση ζωτικής σημασίας κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση μιας αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας».

«Η μεγάλη πρόκληση τα επόμενα χρόνια, επεσήμανε η κ. Κασελάκη, «είναι η διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία προσθέτοντας ότι η ρευστότητα αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη διαθεσιμότητα και την εισροή πόρων που έχουν εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αναπτυξιακό στοίχημα, είναι πώς θα συγκεραστεί η χρήση των πόρων αυτών με την τραπεζική χρηματοδότηση. Η Τράπεζα Πειραιώς, με βάση την παραδοσιακά ισχυρή παρουσία της στις επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις, δημιουργεί τις δομές ώστε να διασφαλίσει ότι οι πελάτες της θα λάβουν το μέγιστο δυνατό όφελος από τους διαθέσιμους διαρθρωτικούς πόρους. Η σημερινή συγκυρία, πέραν των παραδοσιακών δομών επιχειρηματικής τραπεζικής, απαιτεί την διαμόρφωση πλαισίου που να διευκολύνει τις επιχειρήσεις προς μια νέα αναπτυξιακή πορεία».

Στο πλαίσιο αυτό η κ. Κασελάκη παρουσίασεαναλυτικά το νέο Πρόγραμμα Αναπτυξιακής Τραπεζικής που ανακοίνωσε πρόσφατα η Τράπεζα. «Κεντρική ιδέα της Αναπτυξιακής Τραπεζικής που αφορά σε επενδύσεις σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας όπως οι υποδομές, ο τουρισμός, η ενέργεια, η αγροδιατροφή, η καινοτομία, η τεχνολογία, καθώς και η παραγωγική εξωστρέφεια είναι -όπως είπε- η συγκέντρωση και ο συντονισμός όλων των παράλληλων απαιτούμενων δράσεων και η ενεργοποίηση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων με σκοπό να γίνει η ιδέα πράξη».

Ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, η Τράπεζα, με εξειδικευμένους συνεργάτες στα καταστήματά της, παρέχει ένα συνολικό πλέγμα προϊόντων και υπηρεσιών προκειμένου να καλύψει το πλήρες εύρος των συναλλακτικών, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αναγκών τους. Σε ό,τι αφορά στα επενδυτικά επιχειρηματικά πλάνα, η Τράπεζα έχει δημιουργήσει πλαίσιο για την υλοποίηση των σχεδίων που εντάσσονται στις δράσεις ΕΣΠΑ 2014 – 2020, βοηθώντας έτσι να μετατραπούν οι συνθήκες της οικονομικής κρίσης σε επιχειρηματικές ευκαιρίες. Αντίστοιχα, η Τράπεζα υποστηρίζει ολοκληρωμένα και τους ιδιώτες πελάτες της παρέχοντας πλήρες φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην συμβουλευτική υποστήριξη για τον οικονομικό τους προγραμματισμό.

Μετά τις παρουσιάσεις οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ερωτήσεις και να ανταλλάξουν απόψεις με τα στελέχη της Τράπεζας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου