ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ζητούν την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα

ζητούν-την-κατάργηση-του-συμπληρωματ-37673

Την άμεση κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται στους κατόχους ακινήτων αντικειμενικής αξίας υψηλότερης των 300.000 ευρώ ζήτησε χθες με δημόσια παρέμβασή του για την αγορά ακινήτων ο ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών), αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στη σχεδιαζόμενη αύξηση του σχετικού φόρου, προκειμένου η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Ο ΣΕΠΑΚ τονίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να επανέλθει ως φόρος όταν σταθεροποιηθεί το σύστημα φορολόγησης των ακινήτων, ώστε να είναι ενιαίος και δίκαιος και να ισχύει για όλα τα ακίνητα της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις, οι οποίες καλλιεργούν τη νοοτροπία φοροαποφυγής. Σταδιακά, θα πρέπει ο ΕΝΦΙΑ να αποκτήσει ανταποδοτικό χαρακτήρα μέσω της είσπραξής του από τους δήμους, προκειμένου να γίνονται έργα και έτσι να απαλλαγεί το κράτος από την αναγκαία χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΑΚ, η συνεχής αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα έχει οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση τον κλάδο των κατασκευών/οικοδομών, ο οποίος προσφέρει σήμερα μόλις 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και απασχολεί 280.000 εργαζόμενους, όταν πριν από την κρίση συνεισέφερε 10-12 δισ. ευρώ ετησίως και απασχολούσε 590.000 εργαζόμενους. Μάλιστα, η συμβολή των κατασκευών στο ΑΕΠ δεν ξεπερνά το 1,5% σήμερα, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παράλληλα, ο ΣΕΠΑΚ πήρε θέση και στο ζήτημα των αντικειμενικών αξιών. Αυτές θα πρέπει να καταργηθούν ως μη πραγματικές και να αντικατασταθούν από άλλες αξίες, που θα φέρουν την ονομασία «φορολογικές τιμές ακινήτου», αφού πρώτα διαχωριστούν τα ακίνητα σε κατηγορίες, ανάλογα με το είδος τους (π.χ. διαμέρισμα, μονοκατοικία, γραφείο κτλ.), τη ζώνη και την περιοχή όπου ανήκουν. Οι τιμές αυτές θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν σε φάσεις, ώστε να φτάσουν κάποια στιγμή στο μέλλον να συμπέσουν με τις μέσες εμπορικές τιμές, όπως αυτές θα προκύπτουν από τα συμβολαιογραφεία, δεδομένου ότι πλέον οι αναγραφόμενες τιμές στα συμβόλαια είναι οι πραγματικές. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΑΚ, ο παραπάνω τρόπος φορολόγησης (σε συνδυασμό και με τη διατήρηση του φόρου μεταβίβασης στο σημερινό 3%) θα προσφέρει την απαιτούμενη τόνωση στην αγορά ακινήτων και στις κατασκευές, αποφέροντας εντέλει πολύ περισσότερα έσοδα στο Δημόσιο από τα 2,65 δισ. ευρώ που αποδίδει σήμερα ο ΕΝΦΙΑ.

Καθημερινή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου