ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα «μαύρα» της Siemens και η σχέση των γερμανικών τραπεζών με τον Παναμά

τα-μαύρα-της-siemens-και-η-σχέση-των-γερμαν-41112

Στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που εμφανίζονται να διαχειρίστηκαν offshore στα Panama Papers βρίσκονται και γερμανικά ιδρύματα – συγκεκριμένα, έξι από τα επτά μεγαλύτερα, και συνολικά 28 από ολόκληρη τη χώρα. Ιδιαίτερη θέση πάντως έχει στα Panama Papers η Siemens, στελέχη της οποίας φαίνεται να είχαν «παρκάρει τα μαύρα» σε εξωχώριες κατά το σκάνδαλο του 2006.

Οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες που εμφανίζονται να είχαν διαχειριστεί υπεράκτιες εταιρείες για λογαριασμό πελατών αναφέρουν πως πλέον έχουν αλλάξει πρακτική.

Η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung (SZ), του «γερμανικού σκέλους» των αποκαλύψεων του ICIJ, υποστηρίζει την Τρίτη πως «τουλάχιστον 28 γερμανικές τράπεζες κατέφυγαν τα τελευταία χρόνια στις υπηρεσίες της εταιρείας Μοσάκ Φονσέκα» για να δημιουργήσουν ή να διαχειριστούν «πάνω από 1.200 εταιρείες βιτρίνες» για λογαριασμό πελατών τους.

Μεταξύ τους ξεχωρίζουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Deutsche Bank, η Commerzbank, η Dresdner Bank, αλλά και η BayernLB. Μόνο η πρώτη υποστηρίζεται ότι μέχρι το 2007 είχε σχέση με «πάνω από 400» offshore.

Οι τράπεζες που εμπλέκονται στην υπόθεση υπογράμμισαν πάντως ότι «άλλαξαν την πολιτική τους τα τελευταία χρόνια», σημειώνει η εφημερίδα.

Η Commerzbank διαβεβαίωσε ότι «άλλαξε συνειδητά πορεία» από το 2008 ενώ η Deutsche Bank τόνισε ότι «αναγνωρίζει πλήρως τη σημασία αυτού του προβλήματος» και «βελτίωσε τις διαδικασίες υποδοχής πελατών και επαλήθευσης των στοιχείων των προσώπων με τα οποία συναλλασσόμαστε».

Siemens, «oι κύριοι με τα πολλά λεφτά»

Η Siemens, που είχε βρεθεί στο κέντρο του σκανδάλου δωροδωκιών το 2006, έχει επίσης θέση στα Panama Papers.

Η εφημερίδα υποστηρίζει χαρακτηριστικά πως τα στελέχη της εταιρείας αντιμετωπίζονταν ως «ειδικοί πελάτες» από την Μοσάκ Φονσέκα. Ήταν, όπως αναφέρονταν σε μέμο της εταιρείας, οι «κύριοι με τα πολλά λεφτά» που έπρεπε να τυγχάνουν «μέγιστης εχεμύθειας» -οι υπάλληλοι της Μοσάκ Φονσέκα είχαν οδηγίες να μην τους στέλνουν κανενός είδους έγγραφα, τα οποία και έμεναν στον Παναμά.

Σύμφωνα με την SZ, ποσά που είχαν τοποθετηθεί από στελέχη της εταιρείας σε «μαύρα» ταμεία στη Νότια Αμερική δεν επεστράφησαν στην εταιρεία. «Περίπου 3 εκατ. ευρώ» μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και στις Μπαχάμες, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο όμιλος ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη ενημερωθεί σχετικά με τα έγγραφα, αλλά θεωρεί ότι αφορούν «παλαιότερες, γνωστές υποθέσεις», όπως δήλωσε εκπρόσωπός του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Βερολίνο ευελπιστεί ότι οι αποκαλύψεις των «εγγράφων του Παναμά» θα δώσουν έναυσμα για την κλιμάκωση του αγώνα εναντίον του ξεπλύματος χρήματος και της φορολογικής απάτης.

«Ελπίζουμε ότι η σημερινή συζήτηση θα συμβάλει στο να αυξηθεί η πίεση», δήλωσε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου