ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Χωρίς τέλος η πτώση στις τιμές των ακινήτων

χωρίς-τέλος-η-πτώση-στις-τιμές-των-ακιν-49877

Μέση μείωση 4,5% σημείωσαν οι τιμές των παλαιών κατοικιών το 2015 σε σύγκριση με το 2014, ενώ αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές στα νεόδμητα ακίνητα. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα της RE/MAX Ελλάς για τις πωλήσεις ακινήτων έτους 2015, η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου στην Ελλάδα κ. Στέλιο Σαμολαδά, «η ελληνική κτηματαγορά την χρονιά που πέρασε επηρεάστηκε ξανά από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, οι οποίες είχαν δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά, ιδιαίτερα στο δεύτερο εξάμηνο με την επιβολή των capital controls».

Στην περιοχή της Αττικής στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε πτώση τιμών ως και 3%, ενώ στα νεόδμητα δεν υπήρξε ουσιώδης μεταβολή. Ακολούθως, στη Θεσσαλονίκη η πτώση στα μεταχειρισμένα κατά μέσο όρο ήταν 4,5%, ενώ στα νεόδμητα οι τιμές επίσης παρέμειναν αμετάβλητες. Τέλος, για την υπόλοιπη χώρα στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε πτώση κατά μέσο όρο 7% και στα νεόδμητα 3%.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμολαδά, η συνεχής, εδώ και έξι χρόνια, πτώση των τιμών των ακινήτων τροφοδοτείται αφενός από την έλλειψη χρηματοδότησης της αγοράς ακινήτου από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και αφετέρου από την υπερπροσφορά ακινήτων προς πώληση για την κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων αλλά και τη γενικότερη αβεβαιότητα λόγω της επικρατούσας οικονομικής και πολιτικής αστάθειας.

Το 2015 το κύριο ενδιαφέρον των αγοραστών στράφηκε ξανά στις μεταχειρισμένες κατοικίες μικρού σχετικά εμβαδού (ακολουθώντας την τάση των προηγουμένων ετών) λόγω των πιο προσιτών τιμών τους και των μειωμένων εξόδων (θέρμανσης, φόρων κ.τ.λ.).

Από τα συμπεράσματα της πανελλαδικής έρευνας της RE/MAX προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Σε όλη τη χώρα πάνω από 8 στα 10 των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες (διαμερίσματα και μονοκατοικίες/μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα είχαν μικρά μερίδια (ποσοστό 8% και 10% αντίστοιχα).
  • Στην Αττική το 85% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα-αγροτεμάχια έφθασαν μόλις στο 3%, ενώ η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων ανήλθε στο 12% επί του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων.
  • Στη Θεσσαλονίκη, οι αγοραπωλησίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσα από το δίκτυο της RE/MAX για το 2015 επικεντρώθηκαν αποκλειστικά (100%) στις κατοικίες.
  • Συνεχίζοντας την τάση των προηγουμένων ετών, πανελλαδικά προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας) σε ποσοστό 91%, έναντι των νεόδμητων και νέων (μέχρι πενταετίας) που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις το 9%. Εντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6-15 ετών (27% του συνόλου), ενώ κυρίαρχη στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών άνω των 30 ετών (36%).
  • Στην Αττική, πάνω από ένα στα δύο (53%) ακίνητα που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω της 25ετίας). Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (μέχρι πενταετίας) συγκέντρωσαν μόνο το 6%, ενώ αυτά με ηλικία 6-15 ετών συγκέντρωσαν πάνω από το 1/4 των προτιμήσεων (26%). Για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων 16-25 ετών, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 15%.
  • Στη Θεσσαλονίκη στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται κατοικίες που ξεπερνούν την 30ετία (σχεδόν 6 στις 10), τα νεόδμητα απουσιάζουν εντελώς, ενώ 1 στα 4 ήταν μέχρι 10ετίας.
  • Πανελλαδικά, η μικρομεσαία κατηγορία ως 90 τ.μ. συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη απήχηση πλησιάζοντας το 60%, με σχεδόν ισοκατανεμημένα τα ποσοστά στις τρεις υποκατηγορίες (1-50 τ.μ. / 51-70 τ.μ. / 71-90 τ.μ.). Ιδιαίτερη κίνηση εμφάνισαν οι κατοικίες 91-110 τ.μ. με ποσοστό 16% και οι κατοικίες 111-130 τ.μ. με ποσοστό 10%. Τα μεγαλύτερα σπίτια άνω των 130 τ.μ. προτιμήθηκαν από το 15% των αγοραστών.
  • Στην Αττική από τους μισούς περίπου αγοραστές (47%) προτιμήθηκαν οι μεσαίες κατοικίες (δηλαδή εμβαδού 71-110 τ.μ.), ενώ όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κατηγορίες κινήθηκαν κοντά στο 10%.
  • Στη Θεσσαλονίκη η δημοφιλέστερη κατηγορία ήταν αυτή των ακινήτων 51-70 τ.μ. που την επέλεξαν σχεδόν 4 στους 10 αγοραστές, με δεύτερη επιλογή τα διαμερίσματα 71-90 τ.μ. (22%). Αξιοσημείωτο είναι όμως και το 22% εκείνων που στράφηκε σε μεγάλες κατοικίες άνω των 150 τ.μ.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου