ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασύνδεση φόρων και εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες

διασύνδεση-φόρων-και-εισφορών-για-του-151516

Την επιβολή πλαφόν στη συνολική επιβάρυνση από ασφαλιστικές εισφορές και φόρους για τους ελεύθερους επαγγελματίες μελετά η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα εξετάζεται η διασύνδεση φόρων και εισφορών, ώστε αφενός να αποφευχθούν οι μεγάλες απώλειες στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα (έως 40.000 ευρώ), αφετέρου να αποφευχθεί η έκρηξη του φαινομένου μαύρης εργασίας και να αυξηθεί η εισπραξιμότητα για του νέου ασφαλιστικού συστήματος.

Βάσει αυτής της πρότασης, θα τεθεί όριο ώστε οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φόροι να μην ξεπερνούν ένα ποσοστό του καθαρού εισοδήματος. Σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο βάζει τον πήχυ μεταξύ 55% και 60% αναλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κ. Κόλλιας, καταθέτοντας χθες μελέτη του Επιμελητηρίου, ζήτησε να μην ξεπερνούν το 50% του καθαρού εισοδήματος του ελεύθερου επαγγελματία, ανεξαρτήτως εισοδήματος λέγοντας ότι «πρέπει αφενός να προστατεύσουμε τα χαμηλά εισοδήματα και αφετέρου να μην τιμωρήσουμε όσους -μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία- πάνε καλά, και, μάλιστα, είναι ειλικρινείς και δηλώνουν αυτά τους τα εισοδήματα».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιηθούν οι ρυθμίσεις σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς στενεύουν και τα χρονικά περιθώρια συζήτησης για το ασφαλιστικό, με την έναρξη της αξιολόγησης.

Όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, όλες τις προτάσεις θα εξετάσει η επιτροπή των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και των εμπειρογνωμόνων των θιγόμενων φορέων.

Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται είναι:

  • Η καθιέρωση μιας χαμηλής κατώτερης κατηγορίας ασφαλιστέου εισοδήματος, αντίστοιχου με αυτό που προβλέπεται για τους αγρότες, για τους νέους (από 0 έως 3 ή 5 χρόνια) επαγγελματίες και τους επιστήμονες.
  • Η επιβολή χαμηλότερων ποσών εισφορών, με πλαφόν ανά κλιμάκιο, για τα υψηλά εισοδήματα, χωρίς να αλλάζει ο κανόνας που είναι η παρακράτηση 20% για σύνταξη και 6,95% για ασθένεια. Για παράδειγμα, αντί το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα να προκύπτει από το 10πλάσιο του κατώτατου μισθού (5.860,80 ευρώ τον μήνα που σημαίνει την καταβολή μηνιαίας εισφοράς 1.172 ευρώ για σύνταξη), να υπολογίζεται στο 9πλάσιο, 8πλάσιο, 7πλάσιο, 6πλάσιο, 5πλάσιο και 4πλάσιο του κατώτατου μισθού (2.344 ευρώ που αντιστοιχεί σε εισφορά 468,86 ευρώ).
  • Ειδικά για τα «μπλοκάκια» θα μελετηθεί περαιτέρω ο ιδανικός τρόπος συνυπολογισμού των εισφορών στα έξοδα όπως και των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών και θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τους νέους επιστήμονες, ούτως ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνσή τους, χωρίς να θιγεί ο κανόνας της ισονομίας ως προς τις εισφορές.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου