ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψαλίδι σε κύριες και επικουρικές στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

ψαλίδι-σε-κύριες-και-επικουρικές-στο-τ-201828

Μεγάλο παζάρι για το ύψος των περικοπών στις συντάξεις από το 2016 είναι σε εξέλιξη μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Οι δανειστές ζητούν να μειωθεί επιπλέον το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών από το 75% στο 45% ή 55% (για τις κύριες ήταν 75%-80% έως το 2009, μειώθηκε στο 65% στην περίοδο 2010-2015).

Σύμφωνα με Τα Νέα, το Σαββατοκύριακο διευκρινίστηκε ότι οι μειώσεις δεν θα προέλθουν από νέες οριζόντιες μειώσεις αλλά από τον εξορθολογισμό και τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος. Οριστικά το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο.

Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις προωθείται η αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με έναν κανόνα βιωσιμότητας.

Βάσει του σχεδιασμού, οι περικοπές που θα γίνουν στις επικουρικές θα ξεκινούν από 2% στις συντάξεις που ξεπερνούν τα 150 ευρώ και θα φθάνουν έως και το 30% για συντάξεις άνω των 400 ευρώ, με τιμές όμως 2010 (προκειμένου να ενσωματωθεί και η απόφαση του ΣτΕ).

Στα εφάπαξ, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται νέο μαθηματικό τύπο που θα οδηγεί μεσοσταθμικά σε περικοπές της τάξης του 10%.

Περικοπές της τάξης του 30% εκτιμάται ότι θα επέλθουν στα μερίσματα που λαμβάνουν σήμερα περίπου 280.000 πολιτικοί συνταξιούχοι, καθώς το υπουργείο Εργασίας ήδη ζήτησε από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) να περιορίσει τις δαπάνες του για τον επόμενο χρόνο τουλάχιστον κατά 100 εκατ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου