ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως 5.000 ευρώ εισόδημα δηλώνουν οι αγρότες

έως-5-000-ευρώ-εισόδημα-δηλώνουν-οι-αγρότε-253660

Έτοιμη να σπείρει φόρους στο χωράφι εμφανίζεται η κυβέρνηση, με τους αγρότες από την άλλη πλευρά να ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους. Η προετοιμασία εφαρμογής των μνημονιακών δεσμεύσεων για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτικών κερδών από το 13% στο 20% το επόμενο έτος και στο 26% το 2017 συνοδεύτηκε από τη διαρροή στοιχείων τα οποία μαρτυρούν ότι εννιά στους δέκα αγρότες δήλωσαν στην Εφορία εισόδημα έως 5.000 ευρώ.

Το φακέλωμα των αγροτών χαρακτηρίζεται από αποκαλυπτικά στοιχεία, τα οποία οδηγούν σε εύκολους συνειρμούς για εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Τα δεδομένα στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, στα οποία συνωστίζονται περίπου 400.000 αγρότες, είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Μηδενικό εισόδημα ή ζημιές δηλώνουν δύο στους δέκα (104.768 φορολογούμενοι με αγροτικό εισόδημα), τέσσερις στους δέκα δηλώνουν έως 1.000 ευρώ και ένα ποσοστό της τάξης του 10% δηλώνει από 1.001 έως και 2.000 ευρώ.

Σε σύνολο 532.917 φορολογουμένων, στους οποίους περιλαμβάνονται και φορολογούμενοι με εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση, χωρίς να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι 396.383 δήλωσαν εισόδημα έως 2.000 ευρώ. Εως 5.000 ευρώ – στους 532.917 – δήλωσαν 466.574 φορολογούμενοι.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έρχονται να συμπληρώσουν στα παραπάνω στοιχεία ότι το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε για να φορολογηθεί φέτος με συντελεστή 13% είναι 1,341 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε μέσο εισόδημα 2.518,10 ευρώ. Ο μέσος φόρος, με αυτά τα δεδομένα, διαμορφώνεται σε 349,81 ευρώ.

Στους κόλπους της κυβέρνησης, τους προηγούμενους μήνες, είχε αρχίσει γκρίνια για το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η συμφωνία με τους δανειστές που προβλέπει διπλασιασμό του φορολογικού συντελεστή των αγροτικών εισοδημάτων, από το 13% στο 26% έως το 2017.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών διεμήνυσε ότι η αύξηση των συντελεστών προβλέπεται στη συμφωνία και θα υλοποιηθεί, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπληρωματικών παρεμβάσεων διεύρυνσης των εκπιπτουσών δαπανών, ώστε οι επιβαρύνσεις να περιοριστούν μέσω της συρρίκνωσης του φορολογητέου εισοδήματος.

Στις χθεσινές διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών και αυτό το παράθυρο ωστόσο φαίνεται να κλείνει.

Τα έξοδα που αναγνωρίζονται για να αφαιρεθούν, έχουν προβλεφθεί ήδη με τον Νόμο 4172/2013, αναφέρεται χαρακτηριστικά και διευκρινίζεται ότι περιλαμβάνουν όλες τις δαπάνες από σπόρους, λιπάσματα και φυτοφάρμακα έως ημερομίσθια εργατών, καύσιμα και ασφαλιστικές εισφορές.

Με τις διαρροές για τις δαπάνες οι οποίες ήδη αναγνωρίζονται, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να κλείνει το παράθυρο αλλαγών που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα. Επισήμως βέβαια, ο αναπληρωτής υπουργός δηλώσεις σχετικές δεν έκανε. Οι θέσεις του μεταφέρθηκαν από εκπροσώπους των αγροτών. Και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όμως, το προηγούμενο διάστημα, άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι εκπίπτουσες δαπάνες ώστε να μειωθούν οι επερχόμενες επιβαρύνσεις.

Έλενα Λάσκαρη

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου