ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Sprint μιας βδομάδας και δόση στο Εurogroup

sprint-μιας-βδομάδας-και-δόση-στο-εurogroup-260207

Η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει για μια εβδομάδα, να εντυπωσιάσει τον Πιέρ Μοσκοβισί Τρίτη και Τετάρτη, νομοθετώντας τα πάντα για να πάρει έκθεση συμμόρφωσης από την Τρόικα πριν από το Εurogroup της 9ης Νοεμβρίου.

Για ψυχολογικούς και όχι μόνο λόγους, η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει στο Εurogroup χωρίς θετικές εξελίξεις, διότι αυτό θα είναι ένα σήμα ανησυχίας προς τα κράτη μέλη.

Στις Βρυξέλλες οι κοινοτικοί παράγοντες υπολογίζουν ότι η νομοθετική δουλειά και στη συνέχεια η εφαρμογή θα επιταχυνθούν από την ανακοίνωση το Σάββατο του αποτελέσματος των τεστ κοπώσεως των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές οι ανάγκες σαφώς ξεπερνούν τα 10 δισ. που έχουν ήδη προεγκριθεί στις 14 Αυγούστου και ενδεχομένως φτάνουν τα 14 ή 15 δισ. στο σύνολο, ποσό που έχει διαρρεύσει προς τον Τύπο και μέσω Φρανκφούρτης και Λουξεμβούργου.

Η εκτίμηση είναι πως μετά την ανακοίνωση η πίεση θα είναι σαφώς μεγαλύτερη, ενώ το δύσκολο μήνυμα πως δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις έχει αναλάβει να μεταφέρει εγκαίρως και ο αρμόδιος επίτροπος Μοσκοβισί. Ο επίτροπος έχει ήδη τοποθετηθεί σε σχέση με τις δύσκολες αλλαγές στο ασφαλιστικό, θα έχει συναντήσεις με τους συναρμόδιους υπουργούς και αναμένει να λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα.

Παράλληλα η ανταλλαγή email με την τρόικα και τους επικεφαλής της συνεχίζεται.

Η έκθεση συμμόρφωσης μπορεί να μην υπήρχε ούτε αυτή την εβδομάδα, αλλά στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας του ευρώ, οι διαβεβαιώσεις πως και πολιτική βούληση υφίσταται ακόμα και τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν, δόθηκε. Οι δε εκπρόσωποι των υπολοίπων υπουργείων οικονομικών των εταίρων της Ελλάδας στο ευρώ φάνηκε πως διαθέτουν υπομονή και δεν βιάζονται να πάρουν καμία απόφαση πριν “νομοθετηθούν πρώτα όλα, εφαρμοστούν στη συνέχεια” και μετά συζητήσουν επί πραγματικών δεδομένων.

Σε γενικές γραμμές στην Κομισιόν εκτιμούν πάντως ότι ακόμα και με αυτή την καθυστέρηση “υπάρχει μια καλή πολιτική διάθεση” και δεδομένου του εμπροσθοβαρούς χαρακτήρα του προγράμματος “γίνεται μεγάλη προσπάθεια”. Αυτό δεν σημαίνει, όπως είπε και ο Μοσκοβισί, ούτε πως όλα είναι εύκολα, ούτε πως παρασκηνιακά δεν συζητείται κάποιο ακόμα μεγάλο θέμα αγκάθι, ή πολύ περισσότερο, πως για όλα αυτά και τα κράτη μέλη θα έχουν την ίδια ακριβώς άποψη. Αν δεν υπάρξει πολιτική παρεκτροπή, τότε το χρονοδιάγραμμα για το 2015 είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να μπορεί να τηρηθεί (περιλαμβανομένης της ανακεφαλαιοποίησης), λέει κοινοτική πηγή.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου