ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στρασβούργο: Παρεμβάσεις Ελλήνων για το ΦΠΑ στον τουρισμό

στρασβούργο-παρεμβάσεις-ελλήνων-για-260834

Με την ιδέα να παραμείνει η Ευρώπη «ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο» συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο σχετική έκθεση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, που παρουσίασε η Ιταλίδα ευρωβουλευτής της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ιζαμπέλα ντε Μόντε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις ιδέες που προωθεί η έκθεση και στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν ορισμένες περιοχές.

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ιδιαίτερα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές υπηρεσίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, και έκαναν λόγο μεταξύ άλλων για «υποκρισία» σε ό,τι αφορά την επιβολή υψηλών συντελεστών στον ΦΠΑ.

Με την έκθεσή της, η κ. Ντε Μόντε «ζητεί από τα κράτη-μέλη να αναγνωρίσουν τη σημασία της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στις ταξιδιωτικές και τουριστικές υπηρεσίες, προκειμένου να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και τη διατήρηση της ανάπτυξης και των θέσεων απασχόλησης, καθώς και στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά».

Στην παρέμβασή της, η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα υπογράμμισε:

«Είναι τουλάχιστον ύποπτο να ζητάμε σαν Κοινοβούλιο από τα κράτη-μέλη να αναγνωρίσουν τη σημασία της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες και την ίδια στιγμή οι λεγόμενοι θεσμοί του περίφημου κουαρτέτου να επιβάλλουν στην Ελλάδα με το μνημόνιο την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου».

Η ευρωβουλευτής εξήγησε ότι ο μειωμένος ΦΠΑ εξισορροπούσε το αυξημένο κόστος μεταφοράς και τις ειδικές συνθήκες της γεωγραφικής διασποράς των νησιών και ζήτησε από την Επιτροπή να απαντήσει «ποια συμφέροντα εξυπηρετεί αυτή η εκβιαστική επιβολή που σαμποτάρει τον πιο παραγωγικό και αναπτυξιακό τομέα της ελληνικής οικονομίας, που είναι ο τουρισμός». «Αυτή η διγλωσσία δεν οφείλεται σε λάθος και φυσικά δεν είναι τυχαία» τόνισε η κ. Σακοράφα.

Για «υποκρισία» μίλησε από πλευράς του ο Κώστας Χρυσόγονος (ΣΥΡΙΖΑ). «Μιλούμε για ενιαία ευρωπαϊκή τουριστική αγορά» αλλά, «δεν διασφαλίζουμε ισότιμες συνθήκες για τα κράτη-μέλη», είπε.

«Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ελλάδα που από το φετινό καλοκαίρι υποχρεώθηκε από την Κομισιόν και την ΕΚΤ να αυξήσει τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% στα δε ξενοδοχεία στο 13%. Αντίθετα, στις κύριες ανταγωνίστριες μεσογειακές χώρες Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία ο ΦΠΑ στους δύο αυτούς καθοριστικούς κλάδους είναι μόλις 10%. Επιπλέον κατά παράβαση του άρθρου 174 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, κατήργησαν τον μειωμένο συντελεστή στα νησιά» ανέφερε ο κ. Χρυσόγονος και κατέληξε: «Η υποκρισία αυτή θα πρέπει να σταματήσει».

Ο Μιλτιάδης Κύρκος (Ποτάμι) επισήμανε ως ενδιαφέροντα, από την έκθεση της κ. ντε Μόντε, δύο θέματα: Το ένα αφορά την πρόταση (παρ.63) για μειωμένο ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι στην πλειοψηφία τους μικρομεσαίες «άρρηκτα δεμένες με τις τοπικές κοινωνίες, την τοπική ανάπτυξη και απασχόληση». Το δεύτερο, είναι η επισήμανση πως οι απομακρυσμένες περιοχές της Ένωσης αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στις μεταφορές και στην ενεργειακή εξάρτηση.

«Όμως δεν μπορούμε να έχουμε πολίτες δύο κατηγοριών με περισσότερες και λιγότερες ευκαιρίες. Περιμένουμε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό», σημείωσε ο κ. Κύρκος.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς επισήμανε ότι το σύστημα all inclusing επιβάλλεται όλο και πιο συχνά στα τουριστικά πακέτα. Το σύστημα αυτό «όχι μόνο δεν βοηθά την ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά αντίθετα διαλύει τις τοπικές ΜΜΕ, περιθωριοποιεί τα τοπικά αγροτικά προϊόντα και μειώνει την απασχόληση» τόνισε.

Επίσης, αναφέρθηκε στο «ξεπούλημα των 14 τοπικών αεροδρομίων σε θυγατρική της Λουφτχάνσα και στα συνεργαζόμενα Τουριστικά Πρακτορεία αποκτούν μονοπωλιακή ισχύ» που «μετατρέπουν σε τσιφλίκι τους τον ελληνικό τουρισμό», καθώς και στην επιβολή, με το τρίτο μνημόνιο, ΦΠΑ 23% στα νησιά, «με συνέπεια τη μείωση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής».

«Το ερώτημα επομένως είναι πώς είναι δυνατόν να ζητά η Επιτροπή τη μείωση του ΦΠΑ, και από την άλλη ως τρόικα να αυξάνει υπέρμετρα το ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, διαλύοντας τον ελληνικό τουρισμό» κατέληξε ο κ. Μαριάς.

Στη δευτερολογία της, η αρμόδια επίτροπος Βιολέτα Βουλτς (Σλοβενία) έδωσε μια μονολεκτική απάντηση στα ερωτήματα των Ελλήνων: «Οι φορολογικοί συντελεστές αποτελούν εθνική αρμοδιότητα».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου