ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζητούν για πρώτη φορά οι ΗΠΑ

ελάφρυνση-του-ελληνικού-χρέους-ζητού-307644

Εξαιρετικό ενδιαφέρον αποκτά ξαφνικά το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Νέα Υόρκη για την ετήσια σύνοδο του ΟΗΕ, μετά και την κινητικότητα που αρχίζει να εκδηλώνεται από αμερικανικής πλευράς για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του Μπάρακ Ομπάμα με τον Αλέξη Τσίπρα κατά την οποία ο πρώτος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζεται η ανάγκη «μίας συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας από τους πιστωτές της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είναι η πρώτη φορά που σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου γίνεται ξεκάθαρα λόγος για «συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» από τους πιστωτές της Ελλάδας, καθώς μέχρι πρότινος οι παροτρύνσεις της αμερικανικής πλευράς περιορίζονταν σε αναφορές για την ανάγκη βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας μέσα από την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξης, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται με σαφήνεια το πώς αυτό μπορεί να συμβεί.

Προκαλεί ενδιαφέρον ότι στην συγκεκριμένη ανακοίνωση χρησιμοποιείται ο όρος «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους, γεγονός που υποδηλώνει την κατεύθυνση στην οποία έχει ήδη αρχίσει να κινείται η αμερικανική πλευρά. Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ ώρα Αμερικής, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν με ανυπομονησία να συνεργαστούν με τη νέα Ελληνική κυβέρνηση όσο αυτή θα κάνει βήματα προς την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, την επιστροφή στην ανάπτυξη, και την επίτευξη βιωσιμότητας του χρέους της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης μίας συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους με τους πιστωτές της».

Ωστόσο τα σενάρια που δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες μέρες για μία κατ’ ιδίαν επίσημη διμερή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπάρακ Ομπάμα μάλλον δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται με τις ελπίδες της ελληνικής πλευράς να περιορίζονται πλέον σε ένα σύντομο διάλογο του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Μπάρακ Ομπάμα στο περιθώριο του δείπνου που είθισται να οργανώνει ο εκάστοτε Αμερικανός Πρόεδρος προς τους ηγετές και αρχηγούς κρατών κάθε χρόνο για την σύνοδο του ΟΗΕ. Σε αυτήν, η ελληνική πλευρά δεν τρέφει προφανώς την προσδοκία ότι μπορεί να γίνει κάποια εκτεταμμένη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ωστόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένει να πάρει ένα στίγμα των προθέσεων και των ορίων στήριξης της Αμερικανικής πλευράς δια χειρός Μπάρακ Ομπάμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η τριμερής συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με Αλέξη Τσίπρα- Τζον Κέρι- Νίκο Κοτζιά κατά την οποία ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών θα θέσει μία σειρά ζητημάτων που αφορούν την ασφάλεια, το προσφυγικό, καθώς επίσης και τα ελληνοτουρκικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημειώνεται ότι ο κ. Ομπάμα συζήτησε με τον κ. Τσίπρα και τα θέματα των ελληνουτουρκικών σχέσεων «συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να φέρουν μία επιτυχή κατάληξη στην εγκαθίδρυση μίας συμφωνίας στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού», κάτι για το οποίο έχουν αρχίσει να πιέζουν οι ΗΠΑ.

Φυσικά το θέμα των σχέσεων με την Ρωσία δεν μπορεί παρά να είναι στο τραπέζι της τριμερούς, με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να συναντάται την ίδια μέρα, αμέσως μετά, και με τον Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ.

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη ο κ. Τσίπρας θα δώσει δύο ομιλίες στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΟΗΕ, η μία θα αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη και η δεύτερη το μείζον ζήτημα του προσφυγικού που αναμένεται να επισκιάσει τις εργασίες της συνόδου κατά την οποία ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι-Μουν.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχει και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπιλ Κλίντον στο πλαίσιο του συνεδρίου που διεξάγει το ίδρυμα του πρώην Αμερικανικού Προέδρου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη. Εκεί θα παρευρεθεί και η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία σημειωτέον συνδέεται με στενές φιλικές σχέσεις με το ζεύγος Κλίντον. Η κ. Αγγελοπούλου αναμένεται να έχει κατά κάποιον τρόπο ρόλο «διαμεσολαβητή» για μία συνάντηση του νυν Έλληνα Πρωθυπουργού με τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο, ενώ αναμένεται στο πλαίσιο του συνέδριου να κάνει και παρέμβαση με ομιλία της για την ελληνική κρίση και την ανάπτυξη στην Ευρώπη παρουσία του Μπιλ Κλίντον και άλλων προσωπικοτήτων.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου