ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στελέχη του γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εξομολογούνται πως έμεινε το Δημόσιο χωρίς ρευστό

στελέχη-του-γενικού-λογιστηρίου-του-κ-343268

Την αγωνιώδη προσπάθεια για παρακολούθηση των ταμειακών διαθεσίμων και αναζήτηση λύσεων για την πληρωμή μισθών και συντάξεων τους επτά μήνες της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους δανειστές, περιγράφουν στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής δύο στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Η γενική διευθύντρια Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού Σταυρούλα Μηλιάκου και ο διευθυντής Προϋπολογισμού Χρήστος Γιαννακόπουλος περιγράφουν την περίοδο της μεγάλης αγωνίας που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο και φαίνεται να τελειώνει με την υπογραφή της νέας συμφωνίας, αλλά και την απρόσμενη αύξηση των εσόδων τον Αύγουστο εν μέσω capital controls, και αποκαλύπτουν πώς «έφτασε ημέρα που το ταμείο του κράτους είχε μόνο 10 εκατομμύρια ευρώ, κι εμείς έπρεπε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις».

«Κάποιοι υπουργοί δούλεψαν σκληρά και άφησαν πίσω τους “θετικό αποτύπωμα”. Κάποιοι δεν κατάλαβαν ούτε τι κάνει το ΓΛΚ», σημειώνουν.

«Όλο αυτό το διάστημα ζήσαμε έναν εφιάλτη. Τον δικό μας εφιάλτη. Πολύ πιο έντονο από όλους τους Ελληνες καθώς σηκώναμε το βάρος της λειτουργίας του κράτους με περιορισμένα χρήματα στα δημόσια ταμεία. Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους για να υπάρχει ασφάλεια έπρεπε να είναι τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ (κάποτε είχαμε και 2 και 3 δισ. ευρώ) και υπήρξαν μέρες που ήταν λίγες δεκάδες εκατομμύρια, λιγότερα και από μια επιχείρηση» λέει η κ. Μηλιάκου και ξεχωρίζει ως την πιο δύσκολη περίοδο τις μέρες της τραπεζικής αργίας.

«Χωρίς προηγούμενη εμπειρία στήσαμε μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος την Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών σε 12 ώρες προκειμένου να μη στερηθεί η χώρα βασικά αγαθά. Αυτές οι πρώτες τρεις εβδομάδες ήταν κόλαση. Το βάρος της ευθύνης ήταν τεράστιο. Ηξερες ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να είχε απρόβλεπτες συνέπειες. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Λυγίσαμε όλοι μέσα στο γραφείο όταν πατέρας τηλεφώνησε για να ρωτήσει τις διαδικασίες επαναπατρισμού της σορού του παιδιού του. Ας το αφήσουμε».

Σχετικά με την προσπάθεια να καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις μέσω των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης ο κ. Γιαννακόπουλος λέει:

«Φανταστείτε τι θα γινόταν αν καθυστερούσαμε έστω και μία ημέρα την πληρωμή. Θα ήθελα να επισημάνω τη συνεργασία που είχαμε την περίοδο αυτή με συναδέλφους των γενικών διευθύνσεων οικονομικών υπηρεσιών των υπουργείων. Αλλά θα ήθελα να εκφράσω και τον προβληματισμό μου για τη συμπεριφορά λίγων ευτυχώς φορέων της γενικής κυβέρνησης που αρνήθηκαν πεισματικά να μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες του κράτους, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις ήταν σημαντικά υψηλότερες».

Ερωτηθέντες σχετικά με το περιβόητο σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη να εκδώσει IOUs τα στελέχη του ΓΛΚ ξεκαθαρίζουν ότι οι υπηρεσίες του ΓΛΚ δεν είχαν γνώση τέτοιου σχεδίου.

«Οι υπηρεσίες του ΓΛΚ δεν γνώριζαν και επομένως δεν συμμετείχαν σε τέτοιο σχέδιο. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί σε όλους όσοι δεν το αντιλαμβάνονται ότι η αλλαγή νομίσματος απαιτεί (σ.σ.: εκτός από τους νόμους) προσαρμογή διαδικασιών, πληροφορικών συστημάτων και πολλά άλλα. Ας θυμηθούν ότι για τη μετάβαση από τη δραχμή στο ευρώ απαιτήθηκε διετής προετοιμασία» λέει χαρακτηριστικά η κ. Μηλιάκου.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου