ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

3,2 δις ευρώ τα πρόστιμα από τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

32-δις-ευρώ-τα-πρόστιμα-από-τη-νομιμοποί-347839

Περισσότερα από 900 χιλιάδες αυθαίρετα έχουν νομιμοποιηθεί την τελευταία διετία. Έως σήμερα στον νόμο Καλαφάτη (4178/2013) έχουν υπαχθεί 340.506 ακίνητα, ενώ έχει «δεχθεί» και τις δηλώσεις 269.097 αυθαιρέτων, για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους είχαν ξεκινήσει διαδικασία τακτοποίησης βάσει του νόμου 4014/2011, ο οποίος κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατίας (ΣτΕ) ως αντισυνταγματικός.

Επίσης, 293.358 ακίνητα είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία νομιμοποίησης με τον 4014/2011 πριν περάσει από την κρίση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Για τις 340.966 νέες δηλώσεις τα πρόστιμα ξεπερνούν το 1,7 δις ευρώ και αφορούν νομιμοποίηση περίπου 36 εκατομμυρίων τετραγωγικών μέτρων. Το μέσο πρόστιμο ανά δήλωση υπολογίζεται περίπου στα 5.000 ευρώ.

Για τις δηλώσεις του ν. 4014 που μεταφέρθηκαν στον ν. 4178 τα καταχωρημένα πρόστιμα φτάνουν 1,5 δις ευρώ. Στην τρέχουσα περίοδο η ένταξη νέων αυθαιρέτων στην ρύθμιση δείχνει σχετική κάμψη, επηρεασμένη έντονα από τους περιορισμούς των συναλλαγών στο τραπεζικό σύστημα.

Από τη στατιστική επεξεργασία των δηλώσεων που έγινε από Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) προκύπτει ότι το 25% αφορά ακίνητα χωρίς καμία οικοδομική άδεια και το 75% αυθαιρεσίας σε κτίσματα με οικοδομική άδεια. Επίσης, το 29% των δηλώσεων αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το 71% ακίνητα εντός σχεδίου. Λόγω της πρόβλεψης του νόμου τα πρόστιμα σε εκτός σχεδίου είναι υψηλότερα οπότε στην κατανομή των προστίμων παρουσιάζεται η εικόνα το 51% των προστίμων να αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το 49% των προστίμων τα ακίνητα εντός σχεδίου.

Όσον αφορά τις χρήσεις των δηλούμενων ακινήτων, κύρια και μοναδική κατοικία χαρακτηρίζεται το 20%, άλλη κατοικία (δευτερεύουσα, εξοχική κλπ) χαρακτηρίζεται το 61%, επαγγελματικά κτίρια υπηρεσιών το 14%, κτίρια τουρισμού – βιομηχανίας το 3% και κτίρια μεταποίησης πρωτογενούς τομέα (αγροτικού, κτηνοτροφικού κλπ) το 2%.

Οι περισσότερες δηλώσεις αφορούν ακίνητα στην Περιφέρεια Αττικής (36,41% του συνόλου των δηλώσεων) και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (16,69% του συνόλου των δηλώσεων).

«Ο νόμος 4178 μετά την κρίση του ως συνταγματικός, δίνει διέξοδο τακτοποίησης σε όλες σχεδόν τις αυθαίρετες κατασκευές και ως εκ τούτου αποτελεί ευκαιρία οριστικής λύσης για τους πολίτες ώστε να αποκτήσουν αδέσμευτη χρήση των ακινήτων τους και να μην επαπειλούνται με την υποβολή δυσβάστακτων προστίμων», δηλώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, για συμψηφισμό του 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα με εργασίες και υλικά ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επισημαίνει επίσης ότι η Πολιτεία οφείλει άμεσα να προχωρήσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που αφορά τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια, και την Ηλεκτρονική Έκδοση Αδειών Δόμησης, που αφορά τα νέα κτίρια ώστε να διασφαλιστεί η νομιμότητα όλων των κατασκευών, να βελτιωθεί η ασφάλειά τους, να υπάρξει ασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές ακινήτων και να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση πολιτών και μηχανικών. Και καταλήγει: «Το ΤΕΕ είναι έτοιμο να υποστηρίξει ηλεκτρονικά όλες αυτές τις υπηρεσίες. Ήρθε η ώρα η Πολιτεία να εφαρμόσει όσα υπόσχεται για χρόνια».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου