ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρυξέλλες: Συνεδριάζουν για την εκταμίευση της πρώτης δόσης

βρυξέλλες-συνεδριάζουν-για-την-εκταμ-374242

Σήμερα συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ώστε να εγκρίνει το λεγόμενο ελληνικό «FFA», δηλαδή τη συμφωνία χρηματοοικονομικής στήριξης και να κινήσει τις διαδικασίες της εκταμίευσης της πρώτης δόσης του τρίτου -πλέον- ελληνικού προγράμματος.

Το ΔΣ του ΕSM αποτελείται από τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών των κρατών – μελών της ευρωζώνης και της συνεδρίασης θα έχει προηγηθεί, μεταξύ άλλων, η κοινοβουλευτική έγκριση από το Γερμανικό και το Ολλανδικό κοινοβούλιο.

Σε σχέση με το Ολλανδικό κοινοβούλιο αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη του δεν ψηφίζουν, αλλά απλώς συζητούν την πρόταση της κυβέρνησης.

O ακροδεξιός εθνικιστής Χέερτ Βίλντερς θα θέσει βεβαίως ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης, όμως, η κυβέρνηση δεν θα πέσει εξαιτίας του.

Υπάρχει, όμως, η περίπτωση, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, διάφορα μικρότερα κόμματα να περάσουν ορισμένα μη δεσμευτικά ψηφίσματα που η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορεί να αγνοήσει.

Η εσωτερική διαδικασία, όμως, στην Ολλανδία δεν επηρεάζει το ελληνικό πακέτο.

Στη βάση της συμφωνίας που κατέληξε το Εurogroup την περασμένη Παρασκευή, o ΕSM θα εκταμιεύσει σε μία δόση τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη των εξωτερικών χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας στο πρώτο τρίμηνο του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα θα φτάσουν προς άμεση χρήση 13 δισ., εκ των οποίων:

3,2 θα πληρωθούν στην ΕΚΤ, 7,16 θα επιστραφούν στον EFSM για την αποπληρωμή του 1ου δανείου – γέφυρα, και 2,2 σχεδόν θα πληρώσουν μια σειρά από λήξεις ποσών στο ΔΝΤ που είναι διασπαρμένα σε πολλές ημερομηνίες μέσα στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Αυτά τα ποσά είναι 12,5 δισ. στο σύνολο, οπότε τα τελευταία 500 εκατομμύρια είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση κατά το δοκούν.

Ο ESΜ, στην ίδια συνεδρίαση, ενδέχεται να αποφασίσει και τη δημιουργία μιας δεξαμενής ομολόγων που ενέχουν θέση κεφαλαίων εγγύησης, αξίας 10 δισ. στο σύνολο, για μελλοντική χρήση από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά από τα stress tests και την ανάλυση της κατάστασης των περιουσιακών τους στοιχείων (asset quality review – AQR).

Tα 10 αυτά δισεκατομμύρια, επί της ουσίας, τα δανείζεται το ελληνικό δημόσιο, όχι, όμως, τη στιγμή της δημιουργίας τους «ως δεξαμενή στο πλαίσιο του ΕSM», αλλά όταν χρειαστεί να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση.

Στην πράξη, κανείς δεν ξέρει αν τα 10 δισ. είναι αρκετά, αν στην πορεία χρειαστούν και τα υπόλοιπα 15 (από το σύνολο των 25 δισ. στο πακέτο των 86 που προορίζονται γι’ αυτή τη χρήση) ή τελικά μετά το bail in των μετόχων και των ομολογιούχων θα απαιτηθούν λιγότερα.

Πέραν των 13 δισ. που θα αποφασίσει να καταβάλει το ESM και θα φτάσουν στην χώρα την Πέμπτη, εκκρεμούν και άλλα 3 δισ., που αφορούν πληρωμές χρεών του δημοσίου στο εσωτερικό.

Γι’ αυτά τα χρήματα θα πρέπει να οριστούν προαπαιτούμενα από την τρόικα και στη συνέχεια να ψηφιστούν από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Το χρονοδιάγραμμα μιλάει για ψήφιση και εκταμίευση σε δύο δόσεις τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

real.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου