ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 16:00 η συνεδρίαση του Eurogroup για το Μνημόνιο Νο3 στις Βρυξέλλες

στις-1600-η-συνεδρίαση-του-eurogroup-για-το-μνημόν-379330

Το απόγευμα της Παρασκευής 14 Αυγούστου στις 16.00 θα διεξαχθεί το έκτακτο Eurogroup στο οποίο θα συζητηθεί η συμφωνία στην οποία κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τους πιστωτές – το επονομαζόμενο Μνημόνιο 3. Η συνεδρίαση, η οποία θα διεξαχθεί, όπως όλα προς το παρόν δείχνουν, με φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δεν αναμένεται να είναι ανέφελη, λόγω της στάσης κυρίως της γερμανικής πλευράς.

Ήδη, η εφημερίδα Bild είχε αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση εκφράζει ενστάσεις και χαρακτηρίζει ανεπαρκές το κείμενο του τρίτου Μνημονίου. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, σε έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι το κείμενο της συμφωνίας δεν παρέχει επαρκείς κατευθύνσεις για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν, καθώς και για το χρονοδιάγραμμα των εφαρμοστικών νόμων που θα πρέπει να υιοθετηθούν μετά την ψήφιση του Μνημονίου.
Βερολίνο: Έχει ερωτήματα, αλλά δεν απορρίπτει τη συμφωνία
Εγείρονται ερωτήματα, αλλά δεν την απορρίπτουμε, είναι το σχόλιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, διαψεύδοντας παράλληλα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η γερμανική πλευρά έχει απορρίψει το τρίτο μνημόνιο.

«Διατυπώσαμε ερωτήματα. Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί» εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι τα ερωτήματα πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι στο Eurogroup της Παρασκευής.

Ο ίδιος διέψευσε τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, πως το Βερολίνο θεωρεί ότι η συμφωνία «δεν είναι σαφής σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση των πολιτικών».

Στο δισέλιδο έγγραφο με τίτλο «Προκαταρκτικός έλεγχος του Μνημονίου», που εστάλη σε αξιωματούχους στις Βρυξέλλες σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών κρίνει τα σχέδια για μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις ιδιωτικοποιήσεις «μη συμμορφούμενα ακόμη».

Νωρίτερα και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε πως η συμφωνία βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, κάνοντας λόγο για ουσιώδες αποτέλεσμα, ωστόσο πρόσθεσε ότι πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω το περιεχόμενο των συμφωνηθέντων πριν αποφασιστεί να τεθεί προς ψήφιση στο γερμανικό κοινοβούλιο.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου