ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καρατομήσεις» τραπεζικών στελεχών για εκμετάλλευση εμπιστευτικής πληροφόρησης

καρατομήσεις-τραπεζικών-στελεχών-419976

Στην απόλυση 20 συνολικά στελεχών προχώρησαν δύο ελληνικές τράπεζες, καθώς από εσωτερικούς ελέγχους που διενήργησαν προέκυψε πως οι εν λόγω υπάλληλοι είχε προβεί σε αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιουνίου και ενώ ήταν εις γνώση τους το ενδεχόμενο επιβολής τραπεζικής αργίας.

Ειδικότερα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους έναντι των καταγγελιών του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη ότι υπάρχει υπουργός που έκανε ανάληψη προθεσμιακών καταθέσεων 200.000 ευρώ, μόλις δύο μόλις ημέρες πριν κλείσουν οι τράπεζες, οι Διοικήσεις εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες απομάκρυνσης στελεχών και υπάλληλων που έχοντας ειδική γνώση της κατάστασης, προχώρησαν σε αναλήψεις πολύ μικρότερων ποσών.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, αμέσως μετά την επιβολή της «Τραπεζικής αργία βραχείας διάρκειας» τα τμήματα εσωτερικού ελέγχου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διενήργησαν στοχευμένες έρευνες για τις αναλήψεις που έκαναν συγκεκριμένοι υπάλληλοι τους, με γνώση των προετοιμασιών για τα capital controls, στο διάστημα 26, 27 και 28 Ιουνίου.

Έως την Παρασκευή 5 Ιουλίου είχε συγκεντρωθεί προς διερεύνηση ένα δείγμα 500 περίπου ατόμων. Μετά από διασταυρώσεις και ελέγχους διαπιστώθηκε πως οι 20 εξ αυτών είχαν προχωρήσει την επίμαχη περίοδο σε αναλήψεις «πέραν του συνηθισμένου». Τα άτομα αυτά κλήθηκαν αρχικά προς απολογία και εν συνεχεία τους κοινοποιήθηκε η απόλυσή τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τα στελέχη που απομακρύνθηκαν είχαν στην πλειονότητά τους προχωρήσει σε συναλλαγές (αναλήψεις) που δεν ξεπερνούσαν τα ημερήσια όρια τους , ήτοι αναλήψεις 1.000 με 2.000 ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν αφορούσαν σε μεγάλες μεταφορές χρημάτων.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου