ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΕΕ: Αυξήσεις 8,8% στις τιμές τροφίμων από τις αλλαγές στον ΦΠΑ

εσεε-αυξήσεις-88-στις-τιμές-τροφίμων-απ-421011

Πλήθος ανατιμήσεων στο σύνολο της αγοράς, αλλά και αύξηση της ακρίβειας στις νησιωτικές περιοχές αναμένει η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ότι θα επιφέρουν άμεσα οι αλλαγές στον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΕΣΕΕ η μετάταξη των συντελεστών ΦΠΑ σε πληθώρα προϊόντων και υπηρεσιών στον κλάδο του εμπορίου, αναμένεται να διασφαλίζει επιπλέον κρατικά έσοδα ύψους περίπου 1,4 δισ ευρώ.

Αντιστοίχως, η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης στα επίπεδα του 13% και 23% θα αποφέρει περαιτέρω πόρους της τάξεως των 230 εκατ. ευρώ και 625 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει πως οι επερχόμενες αλλαγές θα ακριβύνουν κατά 8,8% τις τιμές σε ορισμένα συσκευασμένα, μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη, κατεψυγμένα είδη, παγωτά, γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα, πατατάκια, τσιπς κ.λπ.).

Ανατιμήσεις υποστηρίζει η ΕΣΕΕ πως θα παρατηρηθούν στα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς και στα κόμιστρα των ταξί.

Τέλος, θα αυξηθούν οι τιμές στα εστιατόρια, στα ξενοδοχεία κατά 4,2%, ενώ ακόμη μεγαλύτερες θα είναι οι ανατιμήσεις για τα ανωτέρω είδη στα νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα θα φθάσουν το 12,8% από τον Οκτώβριο του 2015.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου