ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η έκθεση των πέντε προέδρων στο επίκεντρο του Ecofin

η-έκθεση-των-πέντε-προέδρων-στο-επίκεν-424913

Η έκθεση των πέντε Προέδρων σχετικά με την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης βρίσκεται στο επίκεντρο του Ecofin που συνεδριάζει αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες.

Η έκθεση συντάχθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκερ σε στενή συνεργασία με το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωομάδας Γερουν Ντάισελμπλουμ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Η εν λόγω έκθεση στοχεύει σε μεγαλύτερη σύγκλιση και αυστηρότερες προδιαγραφές στους προϋπολογισμούς των μελών-κρατών της ΕΕ, καθώς και στην εισαγωγή προτάσεων για μια ανανέωση των υποχρεώσεων των κρατών της ευρωζώνης στα επόμενα δέκα χρόνια. Οι ιδέες που παρουσιάζονται προτείνουν μεγαλύτερο έλεγχο από τις Βρυξέλλες, ενδυνάμωση του ευρώ, μεγαλύτερη χρηματοοικονομική πειθαρχία, αλλά και αναγκαστική προσαρμογή στους προϋπολογισμούς κρατών με συνεχόμενα εμπορικά πλεονάσματα ( π.χ. Γερμανία).

Παραλλήλως, το Λουξεμβούργο, το οποίο ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιουλίου 2015, θα παρουσιάσει στο Ecofin το πρόγραμμα εργασιών του για το προσεχές εξάμηνο.

Τέλος, το Συμβούλιο αναμένεται να εκδώσει τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις προς τα κράτη μέλη της ΕΕ και την ευρωζώνη συνολικά όσον αφορά τις οικονομικές, δημοσιονομικές και απασχολησιακές πολιτικές. Τα εν λόγω σχέδια συστάσεων του Συμβουλίου εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου