ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησε το Eurogroup: Θα αποφασίσουν για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας

ξεκίνησε-το-eurogroup-θα-αποφασίσουν-για-τη-χρ-426605

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, τρίτη σε ισάριθμες ημέρες αλλά αυτή τη φορά τακτική, ξεκίνησε στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν το πλάνο για τη χρηματοδότηση- γέφυρα προς την Ελλάδα ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της, όπως ανέφερε προσερχόμενος ο Πιερ Μοσκοβισί. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει το πλάνο για αυτό αλλά και για τη δημιουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

«Τα πάντα εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη και αυτή ξεκινά από την ικανότητα των ελληνικών αρχών να ψηφίσουν τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

Το ύψος της χρηματοδότησης γέφυρας είναι περίπου 12 δισ. ευρώ και αφορά το διάστημα από τώρα έως και τα τέλη Αυγούστου.

Ο Αλεξάντερ Στουμπ είναι προετοιμασμένος για μία ακόμη μακρά συνεδρίαση. Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών- ο οποίος ως συνηθίζει ανακοίνωσε μέσω Twitter την έναρξη της συνεδρίασης- δήλωσε μπαίνοντας «Το μεγάλο θέμα σήμερα θα είναι η χρηματοδότηση γέφυρα και προβλέπω ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες, γιατί δεν βλέπω πολλές χώρες με εντολή να δώσουν χρήματα χωρίς όρους».

Δημοσιογράφος φινλανδικού μέσου ενημέρωσης τουιτάρει μάλιστα ότι ο κ. Στουμπ νωρίτερα είχε πει ότι «είναι αδύνατο η Φινλανδία να αποδεχθεί χρηματοδότηση γέφυρα για την Ελλάδα σήμερα. Δεν υπάρχει εντολή για κάτι τέτοιο».

Ο Μισέλ Σαπέν από την άλλη επικρότησε τη στάση της κυβέρνησης Τσίπρα, σημειώνοντας ότι είχε το κουράγιο να κάνει αυτό που δεν μπόρεσαν άλλες κυβερνήσεις νωρίτερα. «Χαιρετίζω το κουράγιο αυτής της κυβέρνησης να προχωρήσει επιτέλους σε μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να βγει από αυτή την κατάσταση», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

«Δεν έχουμε ακόμη μία λύση (για τη χρηματοδότηση γέφυρα) αλλά θα πρέπει να βρούμε μία», είπε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια.

Το πρόγραμμα γέφυρα στο Εurogroup

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το πρόγραμμα γέφυρα της Ελλάδας για τα χρήματα που θα χρειαστεί το επόμενο διάστημα προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση της χώρας και πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση για ένα μεγαλύτερο δάνειο. Στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 7 δισ. ευρώ μέχρι τις 20 Ιουλίου και ακόμη 5 δισ. ευρώ μέχρι το 15Αυγουστο.

Ωστόσο, ο Στουμπ, νωρίτερα, μιλώντας στο Bloomberg ανέφερε ότι αυτό το πρόγραμμα γέφυρα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. «Το πρόγραμμα γέφυρα θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup και υπάρχουν πολλά κράτη μέλη που έχουν πρόβλημα με αυτό επειδή δεν μπορούν να δώσουν χρήματα χωρίς όρους και έτσι το όλο θέμα παραμένει στον αέρα».

Πάντως, στο σημερινό Eurogroup δεν δίνει το παρόν ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα. Η συμμετοχή του δεν ήταν απαραίτητη.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου